PREMIERĂ. Toate contractele de achiziții ale administrației Dunca – postate pe site-ul Consiliului Județean! Din inițiativa lui Ioan Crina!

La ultima ședință a Consiliului Județean Caraș-Severin a fost adoptat un „proiect de hotărâre pentru publicarea contractelor de achiziție publică și de concesiune pe site-ul” instituției. 

Propunerea a fost făcută de consilierul județean PSD Ioan Crina. Dar nu în anul 2016. Nici în 2017. Nici în 2018. Nici în 2019 sau măcar în 2020. Deci nu în anii în care pesediștii au condus ostilitățile în Consiliul Județean Caraș-Severin și au dispus de bugetul județului după voia și interesele administrației Hurduzeu. Ioan Crina a făcut propunerea în ședința CJ de la sfârșitul lunii ianuarie 2021. L-a întrebat atunci pe președintele instituției, Romeo Dunca, dacă este de acord ca toate contractele de achiziție publică să fie postate pe site-ul CJ. Liberalul i-a răspuns că el chiar este pentru transparență, că așa e corect, ca oamenii să aibă acces la astfel de informații ce privesc modul de cheltuire a banului public. Rămăsese ca echipa lui Dunca să pregătească un proiect de hotărâre în acest sens. „După două săptămâni, văzând că nu se întâmplă nimic, am făcut eu proiectul de hotărâre și l-am introdus în comisiile de specialitate”, a povestit Crina, a cărui inițiativă avea să se regăsească astfel pe ordinea de zi a ședinței CJ de la finele lunii februarie.

Dezbaterile, foarte aprinse la multe dintre proiectele de hotărâre propuse de Romeo Dunca, aproape că n-au existat în cazul celui inițiat de Ioan Crina. Președintele CJ a afirmat și de această dată că este de acord cu postarea pe site-ul instituției a contractelor de achiziție publică. Singurul aspect discutat a ținut doar de chestiuni tehnice, respectiv în câte zile de la semnarea contractelor de achiziție să fie acestea postate. Crina propusese termenul de 5 zile lucrătoare, însă liberalii, prin Mircea Teodorescu, au venit cu un amendament, 15 zile lucrătoare, argumentat de Romeo Dunca: „Trebuie să ținem cont că aici intră toată sfera de contracte, inclusiv cele de la Direcția de protecție socială, unde sunt multe date de urcat pe site, deci 5 zile ar fi un termen prea scurt”. Amendamentul PNL a fost votat în unanimitate, la fel ca și proiectul propus de consilierul județean PSD.

„Trebuie să revenim la o normalitate, contractele să fie publicate pe site, să poată fi văzute, să fie opozabile terților, sunt informații publice, nu are pe cine să deranjeze”, a mai declarat în ședință Ioan Crina. Nu știm însă la care „revenire la normalitate” s-a referit acesta. La „normalitatea” de pe vremea președinților Frunzăverde și Hurduzeu, atunci când nimeni n-a îndrăznit să inițieze un astfel de proiect de hotărâre, darămite să-i mai fie și adoptat?! Actuala conducere a CJ a demonstrat, prin afirmațiile lui Dunca și prin votul unanim favorabil propunerii, că transparența aceasta privind contractele publice chiar „nu are pe cine să deranjeze”. Dar în mandatul de președinte al lui Hurduzeu, oare pe cine a „deranjat” de nu s-a luat o astfel de inițiativă? Pe Hurduzeu și pe Mocioalcă? Sau pe Crina, care nu a venit cu propunerea tocmai pentru a nu-și deranja șefii de partid și afacerile pe bani publici din spatele acestora? Afaceri care nu de puține ori s-au intersectat cu ale lui Ioan Crina…

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available