Consiliul Județean Caraș-Severin a încheiat anul 2019 cu excedent bugetar de 12 milioane de lei la secțiunea de dezvoltare. Dar asta nu e o veste bună. Este vorba despre banii alocați de Consiliul Județean pentru a finanța, pe secțiunea de dezvoltare, proiecte cu fonduri europene. Și care nu au fost cheltuiți!
Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, a explicat, în cadrul ultimei ședințe a forului legislativ din 2019, că nu s-a reușit cheltuirea banilor prevăzuți pentru contribuția de 2 la sută a Consiliului Județean și pentru cheltuielile neeligibile, întrucât nu s-a prezentat nicio firmă la licitațiile organizate pentru proiectare și execuție la două drumuri județene și pentru proiectele tehnice la cele trei staționare ale Spitalului Judeețan de Urgență Reșița!
„Pe Drumul Județean 581, am reluat procedura de patru ori și încă nu avem câștigător, deși de fiecare dată am anunțat că avem procedură. Pe Drumul Județean 608 am solicitat clarificări la singura firmă care a rămas în cursă. La spitale, am avut, spre deosebire de drumuri, proiectare și apoi execuție. Am făcut de câte trei ori proceduri pentru a oferta serviciile de proiectare. Nu a venit nimeni. Abia a patra oară am reușit să semnăm contractele pentru proiectele tehnice. Din acest motiv, nu s-au cheltuit banii”, s-a scuzat Silviu Hurduzeu.
Este vorba despre 5 proiecte cu finanțare europeană pe care Consiliul Județean Caraș-Severin le derulează în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020: două proiecte ce vizează drumuri județene – modernizarea DJ 581, intersecția cu DJ 586 A (Secășeni) – intersecția DN 57 (Grădinari) și modernizarea DJ 608 Plugova (DN6) – Globurău – Costiș – Borugi – Cornereva – Obița – Rusca (DN6), precum și cele trei proiecte de eficientizare energetică a staționarelor Spitalului Județean de Urgență Reșița.
Președintele Consiliului Județean a precizat că sumele din excedent vor fi prinse în bugetul pe 2020. El nu a spus și de ce nu se înghesuie firmele la aceste licitații. Explicația, zicem noi, este simplă. Pe fonduri europene, lucrările chiar trebuie să respecte standardele europene. Or, în Caraș-Severin se știe că de ani de zile lucrările la drumurile județene se fac de mântuială, atâta timp cât banii provin din surse autohtone. Important e ca recepțiile lucrărilor să se poată face „la mica înțelegere”, deci „la marea ciupeală”. Ceea ce e riscant în cazul accesării de fonduri europene, cu OLAF-ul (Oficiul European de Luptă Antifraudă) mereu dispus să-și bage nasul în afacerile murdare.
Sursă foto: expressdebanat.ro