Prima expoziție permanentă din România dedicată „fușăraielor” se deschide la Reșița

 

Campania de strângere de „fușăraie” demarată în această toamnă de Muzeul Cineastului Amator și Fundația Comunitară Banatul Montan, în vederea organizării unei expoziții cu caracter permanent, a ajuns la final.

 

Moșul cu pipa, copii turnate după bibelouri de porțelan – leul fioros sau câinele de vânătoare -, plachete aniversare sau faimosul cuțit „Maurer” – care ar fi fost făcut special pentru liderul comunist Ion Gheorghe Maurer – sunt doar câteva dintre „fușăraiele” meșterite în schimbul trei în uzinele reșițene și care vor fac parte dintr-o expoziție permanentă unică în România.

 

„Proiectul «În lumea fușăraielor» se apropie de final. În aceste zile au avut loc ultimele pregătiri pentru prima expoziție permanentă dedicată «fușăraielor» din România. Aproape că nu există vreo familie din Reșița care să nu se mândrească cu cel puțin un asemenea obiect făcut în uzină. Fie că discutăm de leul fioros sau câinele de vânătoare, ori de ustensilele și faimoasele cuțite «Maurer», toate aceste obiecte reflectă măiestria și creativitatea celor ce lucrau în uzină”, transmit inițiatorii proiectului.

 

Toți cei care doresc să intre „În lumea fușăraielor” sunt așteptați mâine, 21 decembrie, de la ora 11.00, în foaierul corpului A, din cadrul Centrului Unversitar Babeș-Bolyai din Reșița, pentru a descoperi fușăraiele donate de Mariana Troner, Otto Fekete, Petre Dalea și Bogdan Andrei Mihele, precum și o parte din obiectele puse la dispoziție de Muzeul Cineastului Amator.

 

Proiectul a fost finanțat de Primăria Reșița prin granturile „Reșița 250”.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available