Primăria Reșița a primit de la Guvern în Ajunul Crăciunului 41 de milioane de lei! Bani pentru două dintre proiectele cu finanțare europeană

În prima zi după învestirea în funcție, noul ministru al Dezvoltării, Attila-Zoltan Cseke, a onorat 47 de cereri de finanțare pentru tot atâția beneficiari din țară care au în derulare proiecte în cadrul Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Principalul beneficiar este Municipiul Reșița.

Pentru cei 47 de beneficiari, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a virat suma totală de 107,6 milioane de lei, din care nu mai puțin de 41,3 milioane de lei pentru Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Reșița. Banii, după cum ne-a explicat Grațian Dobre, director executiv în cadrul Primăriei, reprezintă plăți în avans pentru două proiecte care au asigurată finanțarea europeană: 1,44 milioane de lei pentru proiectul privind modernizarea Colegiului Național Diaconovici-Tietz și 39,92 milioane de lei pentru achiziționarea tramvaielor în cadrul proiectului de mobilitate urbană.

„În cazul Colegiului Diaconovici-Tietz suntem în faza prefinanțării, iar în cazul tramvaielor, suma alocată acum de minister reprezintă avansul pe care trebuie să-l achităm furnizorului garniturii de tramvaie, deci firmei din Turcia. Cele aproximativ 40 de milioane de lei constituie 30% din valoarea contractului, inclusiv TVA-ul aferent. Ministerul s-a ocupat de achiziție, noi am semnat contractul și, conform graficului, în partea a doua a anului 2022 vor începe livrările. În ceea ce privește proiectul privind finanțarea lucrărilor de reabilitare de la Diaconovici-Tietz, odată cu atribuirea contractului de lucrări, beneficiarul are dreptul de a solicita prefinanțare până în limita a 30% din valoarea eligibilă a proiectului. Ceea ce noi, Primăria Reșița, am făcut, pentru a nu împovăra bugetul local cu astfel de plăți. Este un management financiar responsabil, pentru că suntem prea săraci pentru a cheltui banii Primăriei”, ne-a declarat Grațian Dobre, directorul executiv al Direcției Dezvoltare Locală și Instituțională din cadrul municipalității.

Acesta ne-a mai informat că tot ieri, în Ajunul Crăciunului, Primăria Reșița a trimis la ANAF documentația de achiziție pentru lucrările de realizare a căii de rulare, din cadrul proiectului de mobilitate urbană. Dobre apreciază că „la începutul lui 2021 va putea fi consultată pe SICAP de cei interesați și la mijlocul anului sperăm să avem stabilit constructorul. Valoarea estimativă a acestui contract este de 42 de milioane de euro”.

Primăria Reșița a semnat contractul de achiziție a celor 13 tramvaie, în valoare de 135.362.500 lei, la sfârșitul lunii iunie a.c.. Furnizor este firma DURMAZLAR MAKINA SANAYI VETICARET, care a câștigat licitația organizată de Ministerul Dezvoltării. Contractul de finanțare pentru modernizarea celor două corpuri ale Colegiului Național Diaconovici-Tietz, semnat cu ADR Vest în noiembrie 2019, este de 5.661.059 lei, din care peste 4,7 milioane de lei sunt asigurate din surse europene, nerambursabile.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available