Primăria Reșița lansează proiectul „Reșița Modernă – un nou ecosistem educațional”. Primul eveniment: o conferință despre bullying [FOTO]

 

Reprezentanții Asociației „Telefonul Copilului” s-au aflat, ieri, la Reșița, pentru a discuta cu elevi, cadre didactice și autorități despre unul dintre fenomenele care a luat o amploare tot mai mare printre tinerii din România: bullyingul sau violența psihologică. Conferința „Bullyingul – un fenomen distrugător” a fost găzduită de Primăria Reșița, fiind parte a unui proiect mai amplu derulat în parteneriat cu Grupului Local pentru Educație.

 

Primăria Reșița continuă investițiile în domeniul educației, pe toate palierele – atât în ceea ce privește reabilitarea și dotarea tuturor unităților de învățământ din oraș, cât și în privința dezvoltării resursei umane: cadre didactice și elevi. Un astfel de proiect, intitulat „Reșița Modernă – un nou ecosistem educațional”, a fost lansat ieri printr-o conferință ce a avut drept temă „Bullyingul – un fenomen distrugător”. Proiectul „Reșița Modernă – un nou ecosistem educațional” este inițiat de Primăria Reșița împreună cu Grupul Local pentru Educație – organism alcătuit din cadre didactice de la unitățile de învățământ din oraș – și are șapte tematici: Reșița inspirațională, Școlile secolului XXI, Reșița educației, Reșița excelenței, Reșița inteligentă, Reșița antreprenorială și Reșița în mișcare.

 

„Activitatea de astăzi face parte din tematica «Reșița inspirațională» și este prima pe care o organizăm în cadrul acestui proiect. Conferința are ca temă bullyingul, un subiect foarte important pentru școli și autorități. Nu putem să ne prefacem că acest fenomen nu există în întreaga societate, nu doar în școli, și este important să înțelegem conceptele, să înțelegem despre ce vorbim”, a declarat viceprimarul municipiului Reșița, Mădălina Chiosa, în debutul conferinței organizată în sala de ședințe a Primăriei.

 

Cu această ocazie, director executivul al Asociației „Telefonul Copilului”, Cătălina Surcel, și psihologul Andreea Dumitrache le-au vorbit elevilor de gimnaziu și liceu, cadrelor didactice și autorităților prezente la conferință despre importanța transmiterii unei atitudini pozitive, centrată pe soluții și pe dobândirea unei înțelegeri corecte asupra fenomenului de tip bullying, și a dobândirii unor cunoștințe despre formele de bullying și comportamentele asociate în vederea recunoașterii acestora în spațiul școlar. Le-au vorbit, totodată, despre utilizarea noțiunilor necesare prevenirii abuzului psihologic și despre aplicarea unor soluții practice de gestionare a situațiilor de tip bullying.

 

Prezent la conferință, edilul Ioan Popa a expus investițiile pe care Primăria Reșița le-a făcut în domeniul educației în ultimii ani, precum și inițiativele viiitoare, cuprinse în proiectul „Reșița Modernă – un nou ecosistem educațional”: „Am făcut proiecte pe eficență energetică pentru unitățile de învățământ, din fonduri europene, iar din cofinanțări – amenajarea spațiilor exterioare. Acum, în noul ciclu financiar 2021-2027, primim bani pentru dotări. De asemenea, vom face formare profesională continuă într-un mod organizat, pe care îl vom gestiona cu un nucleu format din cadre didactice. Iar proiectul pe care îl lansăm acum cuprinde inclusiv un program de îndrumare a copilului de la maternitate până la universitate – familia cu copil este preluată de la maternitate, i se spune ce opțiuni de creșă are în zona în care locuiește, la creșă este direcționată spre grădiniță, la grădiniță, în grupa mare, copiii sunt duși la școală, câteva ore, să se acomodeze cu clasa, să nu mai aibă trac și încercăm, practic, să ducem copilul din maternitate până la liceu, școală profesională sau universitate. Ne dorim să avem excelență în educație la Reșița, și poate în acest fel nu ne vor mai pleca tinerii din oraș”.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available