Primăria Reșița va primi asistență tehnică de la Comisia Europeană pentru reconversia Halei Minda

 

Municipiul Reșița se numără printre câștigătorii apelului Noului Bauhaus European (NEB), un proiect economic, cultural și de mediu al Comisiei Europene, dedicat inițiativelor locale. Primăria va primi sprijin din partea unui grup de experți interdisciplinari pentru implementarea proiectului ce vizează reconversia Halei Minda și punerea ei în valoare prin intermediul industriilor creative.

 

Comisia Europeană a anunțat vineri, 15 iulie, câștigătorii apelului „Sprijin pentru inițiativele locale ale Noului Bauhaus Europan”, prin care localități mici și mijlocii din țări ale Uniunii Europene vor primi asistență tehnică de specialitate pentru implementarea unor proiecte ce întruchipează valorile NEB – durabilitate, estetică și incluziune – într-unul din cele patru domenii de acțiune: renovarea clădirilor și a spațiilor publice; conservarea și transformarea patrimoniului cultural; adaptarea și transformarea clădirilor pentru soluții de locuințe accesibile; regenerarea spaţiilor urbane sau rurale.

 

În cadrul acestui apel, Comisia Europeană a primit 87 de propuneri de proiecte din 18 state membre, din care au fost selectați 20 de câștigători din Bulgaria, Danemarca, Croația, Cipru, Grecia, Finlanda, Franța, Ungaria, Italia, Letonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania și Suedia.

 

Printre cei 20 de câștigători ai apelului Noului Bauhaus Europan pentru inițiative locale se numără și municipiul Reșița cu proiectul „Minda – reconversia unui fost sit industrial într-un loc pentru comunitate și pentru industriile creative”, o inițiativă care se înscrie în strategia Primăriei Reșița de regenerare urbană. „Regenerarea urbană dinamică a Reșiței are în vedere pentru 2030 un oraș verde și vibrant, prin valorificarea moștenirii celor 250 de ani de industrie metalurgică. Acest lucru este ilustrat clar de experiența «Minda» – reamenajarea unui fost sit industrial într-un loc plin de viață pentru comunitate și un spațiu pentru industrii creative”, se precizează în prezentarea proiectului.

 

CITEȘTE ȘI: ReMetal Sculptură Reșița 2022? „Nu va dori să îmbunătățească condiția umană, ci va dori să ne arate felul în care suntem“

 

Cu prilejul desemnării câștigătorilor, comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat: „20 de proiecte extraordinare selectate din peste 80 de cereri din întreaga Europă – un semn clar că Noul Bauhaus European devine local. Politica de coeziune se află într-o poziție ideală pentru a sprijini orașele și pentru a angrena autoritățile publice să lanseze mai multe proiecte Noul Bauhaus European la nivel regional”.

 

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, câștigătorii vor beneficia de sprijin adaptat pe teren furnizat de un grup de experți interdisciplinari pentru a putea transforma în realitate ideile proiectelor, în conformitate cu Noul Bauhaus European și cu obiectivele Pactului Verde (Green Deal). În plus, „cunoștințele și lecțiile învățate în timpul acestui proces vor contribui la crearea unui set de instrumente destinat altor municipalități, precum și publicului larg interesat să dezvolte proiecte noi sau să reproducă proiecte existente. Fondul european de dezvoltare regională finanțează asistența tehnică acordată municipalităților. Aceasta poate lua forma unei expertize metodologice, tehnice, de reglementare, financiare și socio-economice adaptate, furnizate de echipa de experți pe teren, care va sprijini dezvoltarea în continuare a conceptelor de proiect de către municipalități, precum și a unui set de instrumente pentru viitorii titulari de proiecte”, precizează Comisia Europeană.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available