Primăriile din Caraș-Severin primesc mai mulți bani pentru căminele pentru persoane vârstnice, centrele de zi și unitățile de îngrijire la domiciliu

 

În județul Caraș-Severin funcționează, în subordinea unor primării, două centre de zi de îngrijire și recuperare, la Reșița și Bigăr (Berzasca), un cămin pentru persoane vârstnice, la Bocșa, și o unitate de îngrijire la domiciliu, în comuna Teregova.

 

Pentru cheltuieli de funcționare ale unităților de îngrijire la domiciliu, centrelor de zi de îngrijire și recuperare și ale căminelor pentru persoane vârstnice care funcționează în Caraș-Severin sub autoritatea unor autorități publice locale comunale, orășenești și municipale, în 2023, Guvernul a aprobat și a acordat sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată în cuantum total de 1.866.000 de lei, potrivit unor date comunicate de Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială Caraş-Severin. Beneficiari au fost: Centrul de Servicii de Asistență Socială pentru Persoane Vârstnice Reșița – 997.000 de lei; Căminul pentru Persoane Vârstnice Bocșa – 587.000 de lei; Serviciul de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice Teregova – 216.000 lei și Centrul de zi pentru bătrâni Bigăr – 66.000 de lei.

 

Pentru anul în curs, în conformitate cu Legea bugetului de stat pe 2024, sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, destinate finanțării cheltuielilor de funcționare ale unităților de îngrijire la domiciliu ale centrelor de zi de îngrijire și recuperare și ale căminelor pentru persoane vârstnice sunt considerabil mai mari.

 

Valoarea totală aferentă celor patru unități de asistență socială din Caraș-Severin este de 3.711.000 lei. Pentru Centrul de Servicii de Asistență Socială pentru Persoane Vârstnice Reșița suma aprobată s-a dublat, de la 997.000 de lei anul trecut la 1.994.000 de lei pentru 2024. În cazul Căminului pentru Persoane Vârstnice Bocșa creșterea este chiar mai mare, suma pentru anul acesta fiind 1.170.000 de lei. Pentru Serviciul de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice Teregova a fost aprobată suma de 416.000 lei, iar pentru Centrul de zi pentru bătrâni Bigăr, suma de 131.000 lei.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite