Primarul Ioan Popa a găsit soluția câștigătoare pentru reconversia funicularului din Reșița: 6 milioane de euro prin ADR Vest!

Primarul Reșiței, Ioan Popa, nu renunță la proiectul prin care funicularul care transporta calcar la combinatul siderurgic va fi transformat într-un pol al distracției, un spațiu de agrement și aventură urbană în plin centrul orașului, la peste 20 de metri înălțime. Proiectul va fi depus la finanțare prin ADR Vest și va avea o componentă substanțială de punere în siguranță a întregii instalații. 

„Este un proiect complex și costisitor. Ajungem la aproximativ 6 milioane de euro, din care 4 milioane de euro sunt doar elementele de punere în siguranță a funicularului, pentru că normativele referitoare la riscuri, vânt, cutremure sunt cu totul altele acum față de anii ’50-’60”, a declarat primarul Ioan Popa în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o ieri. Edilul a oferit și câteva detalii tehnice referitoare la soluțiile găsite astfel încât funicularul construit în anii ’60, ajuns acum o uriașă ruină ruginită, să nu mai fie un pericol public: „Va trebui la fiecare stâlp să facem subturnări. Adică, vom decoperta și vom face armări și turnări. Pe partea orizontală de grinzi, vom face niște contravântuiri suplimentare, pentru a nu fi probleme și pentru a fi în regulă din punct de vedere al riscurilor de care spuneam”.

Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene, în viitorul ciclu bugetar, 2021-2027. „Noi am depus un proiect pe Urban Inovative Action, însă, deși a fost bine punctat, nu am reușit să obținem finanțarea directă de la Bruxelles. Din discuțiile purtate în ultimele săptămâni la Agenția de Dezvoltare Regională Vest cu Sorin Maxim (directorul executiv al ADR Vest, n.r.), avem promisiunea fermă că pe axa de mobilitate urbană se va finanța reconversia funicularului”, a precizat primarul Ioan Popa. În ce constă această reconversie a explicat tot edilul: „Va fi pistă de biciclete în planul superior, cu promenadă în zona unde este plasa actualmente, cu lifturi și, bineînțeles, cu clementele de distracție despre care am mai pomenit și cu alte ocazii: tiroliană, bungee jumping, parc de aventură”.

CITEȘTE ȘI: Studiul de fezabilitate pentru funicular are în vedere două lifturi, tiroliană, bungee-jum

Funicularul a fost achiziționat de Primăria Reșița în 2018, la prețul de 130.000 de euro, tocmai cu scopul de a valorifica trecutul industrial al orașului prin transformarea instalației într-un obiectiv turistic spectaculos. Înainte de 1990, funicularul transporta zilnic, pe deasupra Reșiței, vagoneți încărcați cu sute de tone de calcar de la cariera Doman la aglomeratorul combinatului siderurgic. După Revoluție, activitatea a fost sistată.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available