Primarul Ioan Popa, despre rezultatele recensământului: „Trebuie să ne asumăm aceste date. E un semnal de alarmă”

 

Potrivit datelor făcute publice de către Direcția Județeană de Statistică, populația municipiului Reșița a scăzut la 79,7% din populația avută în 2011, la precedentul recensământ.

 

Rezultatele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor arată că, în zece ani, de la precedentul recensământ care a avut loc în 2011, Reșița a pierdut 14.889 de locuitori, populația rezidentă a municipiului reședință de județ ajungând la 58.393 de persoane. „Trebuie să ne asumăm aceste date, să le recunoaștem, nu ne bucură foarte mult, trebuie să ne recunoaștem părți de vină. Populația județului Caraș-Severin a scăzut în ultimii 30 de ani cel mai mult dintre toate județele din România. Suntem, din nefericire, fruntași la demografia negativă. E un dezastru! Evident că nici Reșița nu face notă distinctă. Este în aceeași poveste, în aceeași poziție”, a declarat primarul municipiului Reșița, Ioan Popa.

 

CITEȘTE ȘI: Rezultate recensământ, populație rezidentă: Caraș-Severinul – 246.588 persoane, Reșița – 58.393 persoane

 

Scăderea populației Reșiței este una constantă după 1989, de la un vârf de circa 100.000 de locuitori în 1990, la 73.383 în 2011 și, iată, acum, la 58.393 de locuitori, municipalitatea încercând, în ultimii ani, prin proiectele implementate, să stopeze această tendință. „Ceea ce noi, administrația publică din Reșița, încercăm este exact asta: să ne focusăm pe educație, pe sănătate, pe locuri de muncă, pe o calitate a vieții rezonabilă astfel încât să oprim această hemoragie, această scurgere de resursă umană din Reșița spre alte direcții. Nu e o misiune ușoară și nu se poate întâmpla peste noapte”, a precizat Ioan Popa.

 

Edilul a amintit și rezultatele recenzării făcute de primărie, în 2016, împreună cu studenții de la universitatea din oraș: „La recenzia pe care noi am făcut-o, în circa 35.000 de unități locative – atâtea case și apartamente sunt în Reșița și în cartierele limitrofe – am identificat aproximativ 73.500 de locuitori”. Însă metodologia aplicată a fost diferită de cea de la Recensământului Populației și Locuințelor care, spune primarul Ioan Popa, a lăsat în afara evidențelor categorii importante de populație. „Nu sunt de acord cu unele chestiuni din metodica de recenzare. De exemplu. Noi, în 2016, când am făcut recenzarea, dacă era un Ionescu plecat la muncă în Germania și soția plecată în Austria la persoane vârstnice, noi i-am trecut existenți în Reșița. La recensământ, nu au mai fost trecuți existenți în Reșița. Deci, foarte multe persoane care sunt plecate de o perioadă de timp din oraș, chiar dacă nu și-au schimbat domiciliul, nu au reununțat la cetățenie, nu mai sunt prinse în evidență. Mi se pare puțin bizar pentru că, atunci, și indienii care lucrează la tramvai și stau aici mai mult de un an de zile ar trebui să îi prindem ca locuitori ai Reșiței”, a explicat edilul. Popa a precizat că, în ciuda acestor lucruri pe care, personal, nu le-a înțeles, rezultatele recensământului reprezintă „un semnal de alarmă pe care trebuie să îl accepte toată lumea: scădem foarte puternic demografic”.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available