Programul Rabla Local demarează şi la Reşiţa. Primăria va susține de la bugetul local casarea unui număr de 500 de autovehicule

 

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat deschiderea sesiunii de finanțare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate pentru solicitanții unități administrativ-teritoriale, începând cu data de 21 aprilie.  

 

Cererile de finanţare pentru Rabla Local – Programul privind casarea autovehiculelor uzate pentru solicitanții unități administrativ-teritoriale şi documentaţia aferentă vor putea fi depuse prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), în perioada 21 aprilie, ora 10.00 – 28 aprilie 2023, ora 23.59.

 

Prin intermediul acestui program, proprietarii de autovehicule vor primi 3.000 de lei în schimbul casării unei mașini cu o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, fără să fie nevoiţi să achiziţioneze un vehicul nou, aşa cum se întâmplă în cazul programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus. De asemenea, pentru a face programul mai atractiv pentru primării, procentul de finanțare acordat în cadrul programului a fost modificat: 80% de la Administrația Fondului pentru Mediu și 20% de la primărie. Iniţial, finanţarea era în cote egale: 50% din bugetul AFM şi 50% din bugetul local.

 

La Reșița, primăria va aloca, într-o primă fază, bani pentru 500 de mașini. „Am decis să alocăm sume pentru 500 de mașini. Sunt undeva la peste 300 de solicitări, dar abia săptămâna trecută s-au făcut modificări la program și oricum nu puteam face nimic până acum. Noi ne ducem cu suma de finanțare pe care orice primărie și-o asumă, dar mergem în prima fază pentru 500 de mașini. Dacă este insuficient, vom hotărî dacă mai alocăm sume suplimentare. Vom ţine cont de vechile cereri, sunt luate în evidenţă la noi şi vor fi rezolvate în funcţie de calendarul depunerii”, a declarat primarul municipiului Reșița, Ioan Popa.

 

Persoanele fizice care doresc să beneficieze de prima de casare de 3.000 de lei prin Programul Rabla Local 2023 au următoarele obligaţii:

 

  • să se asigure că primăria în raza căreia își are domiciliul și unde este înregistrat autovehiculul uzat participă în cadrul programului, prin consultarea paginii de internet a AFM;
  • să respecte procedura pe care o stabilește primăria;
  • să încheie contractul de finanțare cu primăria;
  • să caseze și să radieze din circulaţie autovehiculul uzat, ulterior semnării contractului de finanțare;
  • să se asigure că respectă condițiile pentru a beneficia de stimulentul pentru casare.

 

Pentru a fi eligibil în Programul Rabla Local, un autovehicul trebuie să aibă o vechime de cel puțin 15 ani de la anul fabricației şi norma de poluare Euro 3 sau inferioară. De asemenea, trebuie să aibă toate componentele esențiale – motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu –, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație. Persoanele care vor primi 3.000 de lei pentru casarea unei mașini vechi se angajează că nu își vor cumpăra, timp de trei ani de la acordarea stimulentului de casare, o mașină cu un nivel de poluare mai mic de Euro 5.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available