Proiectul unui reșițean, selectat de Comisia Europeană pentru a promova politica de coeziune. „Comisia susține viziunea noastră de dezvoltare a orașelor prin implicarea cetățenilor”

 

Proiectele propuse de 18 organizații neguvernamentale din Europa au fost selectate în vederea finanțării de către Departamentul pentru politică regională şi urbană (DG Regio) al Comisiei Europene, pentru promovarea implicării cetăţenilor în dezvoltarea inteligentă a orașelor. Unul dintre câștigătorii concursului de proiecte este reșițeanul Grațian Mihăilescu, fondatorul și liderul UrbanizeHub România.

 

„Comisia Europeană susține viziunea noastră de dezvoltare a orașelor prin implicarea cetățenilor. Proiectul «People Shaping Cities for the People» este unul din cele 18 proiecte din Europa finanțate de #DGRegio. E o onoare să avem sprijinul Comisiei”, a anunțat zilele trecute Grațian Mihăilescu, pe pagina sa de Facebook. În cadrul proiectului propus sub marca UrbanizeHub, intitulat „Oamenii modelează oraşe pentru oameni”, experţi ai Comisiei Europene se vor întâlni cu reprezentanţii mai multor organizaţii din România şi cu cetăţenii pentru a discuta soluţii inteligente şi durabile pentru zonele urbane.

 

Contactat de resita.ro, Grațian Mihăilescu a subliniat că, prin acest suport pe care ni-l acordă nouă, celor de la UrbanizeHub, şi celorlalte 17 organizaţii europene, DG Regio (departamentul Comisiei Europene care se ocupă cu politica de coeziune, n.r.) vrea să arate că societatea civilă are un rol important în dezvoltarea proiectelor cu fonduri europene, că cetățenii au un cuvânt de spus în luarea deciziilor. A fost un concurs de proiecte, noi am depus, am câștigat, am primit finanțarea, undeva până în 30.000 de euro. Suma nu e mare, mult mai important este că DG Regio a ales proiectul nostru”.

 

Potrivit liderului UrbanizeHub, în cadrul proiectului vor fi organizate două conferinţe regionale, la care vor participa și specialiști ai Comisiei Europene: „Vor fi două evenimente regionale, cu impact național. Unul – la Oradea, oraș care stă foarte bine din punct de vedere al absorbţiei fondurilor europene. Și al doilea – la Brașov, oraș ales pentru că are o zonă metropolitană activă, iar spațiul este gândit la nivel de zonă urbană funcțională, deci nu doar la nivel de oraș”. La modul concret, pe lângă conferințele cu participarea unor stakeholderi locali și a experților desemnați de Comisia Europeană, Grațian Mihăilescu menționează că vor fi organizate și concursuri de soluţii, pornind de la provocări extrase din strategiile de dezvoltare a oraşelor. „Ne propunem să-i facem pe cetăţeni să vină cu soluţii pentru a rezolva acele provocări care apar în oraşele lor”, explică fondatorul UrbanizeHub România. Care a mai precizat că „pentru Reșița o să avem alte surprize, sper, pe viitor; am avut discuții în acest sens cu administrația municipiului”.

 

Cele 18 proiecte se pliază pe acţiunile-pilot lansate anul trecut de Comisia Europeană pentru a promova participarea cetăţenilor şi a societăţii civile la punerea în aplicare a proiectelor UE de politică de coeziune. Fiecare proiect selectat are alocat un sprijin financiar de până la 30.000 de euro pentru a încuraja implicarea cetăţenilor cu idei şi iniţiative inovatoare în domenii-țintă: acordul verde european, dezvoltare durabilă, teritorială şi locală, cooperarea la frontieră, monitorizarea civică şi cetăţenie activă.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite