Revista Regio (Magazine Regio – în ediția internațională), publicație finanțată de Uniunea Europeană cu scopul prezentării de exemple de bune practici de folosire a fondurilor comunitare, pentru facilitarea înțelegerii Programului Operațional Regional, dedică municipiului Reșița unul din cele patru articole principale ale numărului din iunie 2022.
Sub titlul „Reșița, orașul plimbărilor relaxante”, Regio prezintă municipiul de la poalele Semenicului ca pe un oraș pe care turiștii chiar merită să-l bifeze în itinerariile lor din Banatul Montan. „Dacă până acum priveați Reșița doar ca pe un oraș de tranzit, în călătoriile voastre, credem că a venit timpul să zăboviți puțin. Municipiul de pe râul Bârzava arată o deschidere fantastică față de măsurile care vizează creșterea calității vieții locuitorilor săi. Încurajarea deplasărilor nemotorizate și extinderea zonelor exclusiv pietonale sunt doar două dintre motivele pentru care merită să vă opriți aici”, scriu cei de la Regio în deschiderea articolului.
Semnalând că așezările urbane din România, în proporție covârșitoare, cedează sub asediul automobilelor, acestea provocând mari aglomerări în zonele vitale, crescând nivelul de poluare și disconfort al locuitorilor, Regio amintește că Reșița nu făcea notă discordantă, părând până nu de mult un oraș care va fi sufocat de mașini. „Dar autoritățile locale au înțeles necesitatea devierii traficului auto, din zona centrală, spre periferie, și creării unor zone de promenadă care să încurajeze deplasările nepoluante, punctează Regio. În același timp, măsurile de conectare inteligentă a rutelor de transport public pot crea premisele adoptării unui nou stil de viață, în oraș.”
Astfel, notează Regio, autoritatea locală a solicitat, în 2018, finanțare europeană pentru transformarea centrului orașului în zonă exclusiv pietonală și pentru implementarea unor proiecte care vizează încurajarea deplasărilor pe două roți. La momentul depunerii cererii de finanțare, primăria avea în lucru realizarea unei promenade cu pistă de biciclete, pe unul dintre malurile râului Bârzava. Cu o lungime de 1,7 km, promenada încuraja locuitorii orașului să folosească bicicleta în deplasările cotidiene.
Pentru extinderea traseelor velo, primăria a solicitat finanțare în vederea reabilitării totale a șase străzi din zona centrală, adiacentă promenadei: Parâng, Bielefeld, Nicolae Bălcescu, Nicolae Titulescu, George Enescu și Gratz. Despre acest proiect a oferit detalii Grațian Dobre, director executiv în cadrul Primăriei Reșița: „Reabilitarea străzilor a constat în redesenarea tramelor stradale, în concordanță cu regimul de viteză pe aceste străzi, ridicarea trecerilor de pietoni la nivelul trotuarelor, amenajarea de trotuare largi și prietenoase, inclusiv cu marcaje pentru nevăzători și piste de bicicletă, montarea de mobilier urban și plantarea a peste 200 de arbori. Pe lângă acestea, strada Bielefeld a fost transformată, integral, în zonă pietonală, culoar de legătură între viitoarea stație a transportului cu tramvai și școala generală și Colegiul Traian Lalescu“.
Zona Centrului Civic al municipiului Reșița a prins viață, arată Regio, începând cu luna august a anului 2021, când lucrările de reabilitare și modernizare au fost finalizate: „Centrul municipiului a devenit principala atracție a locuitorilor orașului, un magnet pentru petrecerea timpului liber. Pavajul pietonal a fost refăcut, iar traficul cu bicicleta, rolele și alte vehicule nepoluante a fost încurajat prin crearea infrastructurii necesare. De asemenea, centrul civic a devenit atractiv și pentru persoanele cu dizabilități, care beneficiază acum de pavaje și marcaje tactile, pentru deplasări sigure. Instalația de iluminat publlic a fost schimbată, iar mobilierul urban, învechit, a fost înlocuit, pentru creșterea confortului celor care vin aici să se bucure de activități în aer liber”.
La aproape un an de la implementare, proiectul își arată roadele, subliniază specialiștii de la Regio. „Edilii au reușit să încurajeze deplasările nemotorizate, accesul în stațiile de transport public a fost îmbunătățit, iar cantitatea de CO2 emisă de autovehicule a fost redusă cu circa 3%. Reabilitarea zonei centrale a avut un impact semnificativ în dezvoltarea afacerilor locale, în clădirile private ce mărginesc Piața 1 Decembrie 1918. Atractivitatea zonei a fost completată de mai multe investiții ale primăriei, care au constat în amenajarea unui skate park adiacent zonei centrale, reabilitarea fântânii cinetice din mijlocul pieței (lucrare executată chiar în aceste zile de una dintre cele mai reprezentative firme de construcții din județ, Termoconstruct Reșița – n.r.), ambele finanțate din bugetul local. Investițiile nu se vor opri aici, fiindcă ele au fost foarte bine primite de locuitorii orașului.”, concluzionează Regio în articolul dedicat Reșiței, pe care îl puteți găsi aici.
Sursă foto: Facebook/Banatul Montan (iunie 2022)