Două volume dedicate Reșiței – cea mai veche istorie a orașului și cea mai recentă monografie – editate de Primăria Reșița, precum și un grupaj de patru monografii, de la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului XX, vor fi lansate astăzi la Muzeul Banatului Montan.
Agenda Culturală „Reșița 250” aduce în atenția publicului un eveniment inedit organizat de Clubul Rotary: lansarea unor cărți-document despre Reșița de ieri și azi. Este vorba, în primul rând, despre „Istoria Reșiței – Oameni și locuri demult uitate”, de Mihalik Sandor, un volum care a fost publicat în urmă cu peste o sută de ani, în 1896, în limba maghiară, și a fost tradus acum pentru prima dată în română, de către istoricul reșițean Varga Attila. Ediția în limba română a apărut la Editura Argonaut din Cluj. De asemenea, va fi lansată și „Monografia Municipiului Reșița”, de Nicolae Magiar și Eduard Magiar, apărută la editura Grinta din Cluj.
Cu această ocazie va avea loc și lansarea unui grupaj de patru monografii ale Reșiței, intitulat „Restitutio in facsimil”, proiect cultural al Clubului Rotary Reșița. Grupajul cuprinde volumele: (I) „Uzina de Fier și Oțel” – Petru Broșteanu, 1877, Reșița, Editura Librăriei Stefan Kretschmer; (II) „Reșița – Monografia orașului, uzinelor si domeniilor – Gh. Molin, 1927, Reșița, Editura Autorului; (III) „Din istoricul Reșiței” – Gheorghe Cimponeriu, 1930, Reșița, Editura Corvin și (IV) „Monografia uzinelor de fier și domeniilor din Reșița” – Ion Păsărică, 1935, București, Imprimeria Centrală.
Evenimentul va avea loc astăzi, 02 iulie, cu începere de la ora 18.00, la Muzeul Banatului Montan din Reșița.
UPDATE
„În cadrul acestui eveniment se va înmâna titlu de cetățean de onoare al municipiului Reșița domnului profesor universitar dr. Rudolf Gräf, reputat istoric, autor a numeroase volume ce fac referire la Reșița și la trecutul său industrial. Prin acest demers, dorim să aducem în atenția publicului oamenii ce au contribuit la documentarea istoriei industriale a orașului nostru”, transmite Primăria Reșița.