Reșița, în competiție pentru a deveni oraș neutru climatic

 

16 orașe cu peste 50.000 de locuitori, printre care și Reșița, s-au înscris în competiția lansată în cadrul proiectului național M100 ce sprijină orașe din România să devină neutre climatic, reducând poluarea și adoptând soluții sustenabile.

 

Clădiri sustenabile, transport public eficient, energie regenerabilă, mobilitate verde, spații verzi extinse, aer mai curat. Acestea sunt doar o parte dintre elementele care pot determina neutralitatea climatică, iar municipiul Reșița, care a făcut, deja, pași importanți în acest sens prin proiectele de mobilitate urbană sau cele de eficientizare energetică implementate de primărie, a aplicat la Apelul pentru 10 orașe neutre climatic lansat în cadrul proiectului M100 și a intrat oficial în competiție pentru a primi susținere în transformarea în oraș sustenabil și mai puțin poluante.

 

În total, în competiția pentru a deveni neutre climatic s-au înscris 16 orașe – Alba Iulia, Bistrița, Bârlad, Brașov, București, Buzău, Călărași, Constanța, Galați, Iași, Oradea, Reșița, Sfântu Gheorghe, Timișoara, Târgoviște și Târgu Mureș. Dintre acestea, zece vor fi selectate de un juriu internațional pentru a fi susținute să devină neutre climatic, prin reducerea gazelor cu efect de seră și implementarea de soluții sustenabile.

 

„Prin iulie și august am avut Caravana prin România pentru a promova platforma națională M100 HUB și pentru a invita orașele să facă parte din acest proiect inovator. Aproape 70 de speakeri, sute de participanți și un reach în media de 770.000 de oameni. Pe 15 septembrie s-au închis înscrierile pentru orașele care doresc să facă parte din Hub-ul național. Felicitări, pentru că nu a fost ușor să aplici, mai ales că aplicația era consistentă și era în limba engleză. Un lucru îmbucurător este acela că nu doar orașele mari sunt interesate de impactul pe care îl au asupra mediului. Nouă din cele 16 orașe aplicante au peste 100.000 de locuitori, însă printre ele se numără și șapte orașe mai mici, cu populații între 50.000 și 100.000, care au dat dovadă de curaj și ambiție și s-au arătat și ele interesate de misiunea neutralității climatice urbane”, spune Grațian Mihăilescu de la UrbanizeHub.

 

Potrivit calendarului M100, aplicațiile depuse de cele 16 orașe candidate sunt, acum, în procesul de evaluare și selecție. Fiecare propunere transmisă va parcurge trei etape: verificarea eligibilității, evaluarea tehnică și calitativă și selecția strategică – etapă ce se va concentra pe maximizarea impactului, promovarea diversității, stimularea incluziunii și încurajarea parteneriatelor. Întregul proces este coordonat de un juriu internațional format din profesioniști renumiți din diverse domenii relevante, cum ar fi urbanismul, neutralitatea climatică sau dezvoltarea durabilă. Cele zece orașe selectate vor fi anunțate oficial în cadrul evenimentului Climate Neutrality Forum M100 care va avea loc pe 29 și 30 octombrie 2024, în București, la Mina Museum.

 

„Prin intermediul platformei naționale M100 care coordonează eforturile României pentru a atinge ținte de neutralitate climatică, o misiune oglindă a Misiunii UE – 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în anul 2030 – și cu sprijinul partenerilor din Norvegia și Islanda, cele zece orașe din România selectate vor beneficia de informații, activități de dezvoltare a capacității (workshop-uri, webinarii, sesiuni de asistență tehnică individuală) și documentație (ghiduri și modele de documente programatice) pentru elaborarea planurilor de acțiune pentru neutralitate climatică, a planurilor de investiții și a altor documente relevante. Participarea la acest program le va oferi oportunitatea de a genera schimbări pozitive și pe termen lung, de a-și îmbunătăți impactul asupra mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2035 și de a-și construi comunități durabile și implicate”, explică organizatorii.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available