Reșița rămâne în scenariul galben încă (cel puțin) 14 zile. Modificări de scenarii în alte localități cărășene

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Caraș-Severin a aprobat, ieri după-amiază, menținerea municipiului Reșița, pentru încă 14 zile, în scenariul galben. Totodată, alte două localități, Vermeș și Doclin, au intrat în scenariul roșu.

Municipiul Reșița se află în scenariul galben de pe 3 februarie, dată la care, după aproape patru luni, reușea să iasă din scenariul roșu, pe fondul scăderii incidenței cumulate a cazurilor de COVID-19 sub 3 la 1.000 de locuitori. Și în ultima lună s-au înregistrat scăderi ale numărului de cazuri confirmate, însă nu atât de semnificative încât rata de infectare să ajungă sub pragul de 1,5‰. Mai exact, ieri, în momentul luării deciziei la nivelul CJSU, în municipiul Reșița incidența COVID-19 era de 1,56 la mie (131 de cazuri noi confirmate în ultimele două săptămâni) și, drept urmare, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât menținerea în scenariul galben pentru cel puțin încă 14 zile. Conform datelor transmise azi de autoritățile sanitare, la ora 11 incidența COVID-19 în Reșița era 1,50 la mie.

Pe fondul creșterii incidenței cazurilor de COVID-19 în mai multe localități ale județului, membrii CJSU Caraș-Severin au aprobat, în cadrul aceleiași ședințe, introducerea în scenariul roșu a localităților Vermeș, cu o rată de infectare de 4,57‰, și Doclin, 3,57‰, și în scenariul galben a municipiului Caransebeș (1,88) și a comunelor Lăpuşnicel (2,17), Slatina Timiş (1,99) și Fârliug (1,66).

În scenariul roșu se mai află, în momentul de față, și localitățile Goruia și Zorlențu Mare, iar în scenariul galben, Băile Herculane, Glimboca și Lupac, măsura fiind valabilă până pe 10 martie, dată la care CJSU va lua în discuție situația epidemiologică din aceste comunități.

Ce restricții sunt impuse pentru fiecare scenariu

Potrivit normelor în vigoare (Hotărârea de Guvern nr. 35/2021), în localitățile aflate în scenariul roșu sunt interzise: „organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte; activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor; activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc”, iar activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi.

Scenariul galben presupune o relaxare parțială a măsurilor restrictive. Astfel, „organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului; activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 06.00-23.00; activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi intervalul orar 06.00-23.00; activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului”.

O serie de restricții sunt, de asemenea, valabile și pentru localitățile aflate în scenariul verde, în care se înregistrează o incidență a cazurilor de COVID-19 de până 1,5 la 1.000 de locuitori. În această situație sunt, în momentul de față, toate celelalte orașele și comune din Caraș-Severin. Aici se aplică aceleași reguli ca în scenariul galben, cu precizarea că este permis un grad de ocupare de 50%.

Incidența pe localități, astăzi

În momentul de față, incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 în Caraș-Severin este de 1,06 la 1.000 de locuitori, în ultimele 14 zile fiind confirmate 339 de noi infectări cu SARS CoV-2. Prezentăm mai jos incidența raportată astăzi, 4 martie, pentru toate localitățile din Caraș-Severin.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available