Reșița va avea campus integrat pentru învățământ dual. Acesta va fi construit în zona Mociur, cu bani din PNRR

 

Guvernul a aprobat, la începutul acestei săptămâni, suplimentarea fondurilor pentru  dezvoltarea învățământului dual din România de la 338.000.000 de euro la peste 588.000.000 de euro. Astfel, vor fi finanțate prin PNRR toate cele 29 de campusuri profesionale integrate declarate eligibile, printre acestea aflându-se și Campusul dual integrat Banatul Montan Reșița.

 

Construirea campusului integrat pentru învățământ dual și universitar la Reșița, un proiect în valoare de peste 20.000.000 de euro inițiat de Primăria Reșița, va fi finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în cadrul Programului pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual pe care Ministerul Educației îl derulează la nivelul tuturor celor opt regiuni de dezvoltare. Aceasta după ce Guvernul a aprobat, luni, 18 decembrie, prin Memorandum, creșterea alocării bugetare cu peste 250.000.000 de euro pentru dezvoltarea consorțiilor regionale și a campusurilor

 

„Este o veste fantastică aceasta că primim finanțare pentru campusul dual. Faptul că Reșița a reușit să aibă un campus universitar dual dă o mare șansă tinerilor din oraș, din mediul educațional universitar și preuniversitar. Este un sprijin enorm pentru agenții economici, este un semnal pentru cei care doresc să caute un loc unde să investească, pentru că de fiecare dată când vorbesc cu potențiali investitori care vin la Reșița, întotdeauna aduc în discuție universitatea și școala duală, pentru că cea mai mare nevoie în Europa, la ora asta, este nevoia de resursă umană calificată”, a declarat primarul Ioan Popa.

 

Campusul dual integrat Banatul Montan va fi construit pe un teren în suprafață de peste 2 hectare, în zona Mociur, și va dispune de 250 de locuri de cazare, laboratoare, spații de învățare, de instruire și de practică. Viceprimarul Mădălina Chiosa (foto) a explicat care sunt cele trei mari linii de investiții prevăzute în acest proiect: „Prima și cea mai mare ca valoare se referă la construirea și dotarea campusului. Vorbim despre spații de învățare, de instruire practică, pe două zone: una destinată industriilor emergente, care vizează partea de domeniu tehnic, și cealaltă, destinată domeniului de turism sustenabil. În afară de aceste două spații care vor fi foarte complexe și vor conține atelierele de instruire practică, săli de activități, o sală de evenimente mai mare, avem și casa elevilor și casa studenților, care sunt, de fapt, două spații de cazare cu o capacitate de 250 de locuri.  Mai avem o linie de investiție, de digitalizare, care, de fapt, se transpune tot în dotări, dar pe componenta de IT necesară funcționării campusului, precum și o linie de granturi, care, chiar dacă nu este așa de valoroasă financiar, este extrem de importantă pentru funcționarea și dezvoltarea campusului, pentru că se referă la susținerea cu burse a activității elevilor din învățământul dual, ce va ușura oarecum și sarcina financiară a agenților economici, dar și cursuri de pregătire pentru tutorii de practică sau alte activități destinate elevilor”.

 

Consorțiul care va implementa proiectul este format din Primăria Reșița, în calitate de lider, Universitatea Babeș-Bolyai, cele două unități de învățământ din municipiu care au învățământ dual- Colegiul Economic al Banatului Montan și Colegiul Tehnic -, Consiliul Județean Caraș-Severin, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, Camera de Comerț Germană și 14 operatori economici. „Noutatea acestui campus dual integrat este că propune crearea a două rute complete de învățământ dual, de la nivelul 3, care este în preuniversitar, până la nivelul 8, care merge în universitar, și care urmează să fie dezvoltate în parteneriat cu universitatea, cu cele două unități de învățământ liceal și cu partenerii din mediul privat”, a precizat viceprimarul Mădălina Chiosa.

 

Construirea campusului trebuie finalizată până în 2027.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available