Restaurarea Școlii Pittner, în grafic

 

Lucrările de restaurare a uneia dintre clădirile emblematice ale Reșiței – Școala Pittner – trebuie finalizate până în primăvara anului viitor. Imobilul, care este monument istoric, va fi transformat într-un centru expozițional și de evenimente.

 

Șantierul la Școala Pittner a fost deschis în luna februarie, lucrările fiind executate de o asociere de companii românești cu experiență în restaurarea clădirilor monument istoric. „Școala Pittner este în lucru. Vorbim despre o clădire monument istoric clasa A, iar în aceste cazuri regulile sunt stricte și limitative. Nu ai voie să intervii acolo cu elemente moderne, trebuie să păstrezi modalitatea de lucru așa cum o cere proiectantul. E mai dificil, dar suntem în grafic, nu sunt probleme”, a declarat, zilele trecute, primarul Ioan Popa.

 

În momentul de față sunt executate lucrări de tencuire a pereților interiori. „Până la finalul săptămânii se finalizează procesul de tencuire a pereților interiori, apoi se continuă cu tencuirea exteriorului clădirii. Următorul pas este consolidarea structurii pereților”, au precizat reprezentanții Euroland Banat, asociație care este partener al Primăriei Reșița în cadrul proiectului „Restaurare și revitalizare a patrimoniului cultural – centru expozițional și de evenimente Școala Pittner”. Proiectul urmărește reabilitarea și refuncționalizarea clădirii monument într-un viitor centru cultural, care va găzdui ateliere de pictură, foto – film, arhitectură – restaurare și artizanat, o sală pentru vernisaje, o bibliotecă și un mic muzeu. De asemenea, va fi reabilitată și curtea, de aproximativ 300 metri pătrați, care va fi deschisă pentru diverse evenimente culturale.

 

Proiectul are o valoare de aproximativ 5.000.000 de lei, iar finanțarea este asigurată prin Mecanismul Financiar din Spațiul Economic European prin Granturile SEE 2014-2021, la care contribuie Norvegia, Islanda și Liechtenstein, derulat de Ministerul Culturii din România prin Programul RoCultura.

 

Sursă foto: FB Restaurarea Școlii Pittner

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite