UPDATE. Risc crescut de inundații și viituri pe râuri din Caraș-Severin. Avertizarea cod roșu a fost prelungită până duminică

 

Pericolul de inundații nu a trecut în Caraș-Severin. Județul a ieșit de sub codul roșu de averse torențiale emis de meteorologi dar, având în vedere cantitățile foarte mari de precipitații înregistrate în ultimele 24 de ore, se menține riscul de viituri pe mai multe râuri din județ pentru care hidrologii au prelungit codul roșu până mâine la prânz.

 

Cele mai mari cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat, în ultimele 24 de ore, pe râul Nera, la stațiile hidrometrice Sasca Montană – 82 l/mp și Naidăș – 79,5 l/mp, localitate unde au fost inundate, ieri, mai multe gospodării, pompierii intervenind pentru scoaterea apei din 21 de curți și beciuri. Ploi abundente au fost și în celelalte zone ale județului: 71,5 l/mp la Crivaia, pe râul Bârzava; 59,9 l/mp la Topleț, pe Cerna; 52,2 l/mp la Radimna, pe râul cu același nume; 43,2 l/mp la Bozovici, pe râul Miniș; 42,6 l/mp la Caransebeș, pe râul Timiș; 41,8 l/mp la Turnu Ruieni, pe râul Sebeș și 40,2 l/mp la Gârliște, pe râul cu același nume.

 

„Ca urmare, în această dimineață avem creșteri de debite și niveluri pe toate cursurile superioare și mijlocii de apă din județul Caraș-Severin”, avertizează hidrologii. Aceștia au instituit cod roșu, până duminică, 18 iunie, ora 12.00, pe râurile din bazinele hidrografice: Pogăniş – pe sectorul aval confluenţă cu râul Tău; Bârzava – aval confluenţă cu râul Fizeş; Caraş, Nera și pe afluenții mici ai Dunării.

 

Riscul cel mai mare este, în orele următoare, pe râul Caraș, la stația hidrometrică Carașova fiind depășită cota de pericol. „Viitura se propagă înspre aval – localitățile Goruia și Ticvaniu Mare. Echipele noastre urmăresc evoluția și propagarea viiturii și sunt pregătite să intervină. Acumulările nepermanente Lișava și Vărădia, situate în aval, pot să atenueze vârful viiturii”, au explicat reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin. De asemenea, precizează aceștia, se menține pericolul pe râul Nera: „Vârful viiturii a trecut de stația hidrometrică Dalboșeț, cu depășirea cotei de atenție, și se propagă în aval spre Sasca Montană și Naidăș. În localitatea Socol, situată în aval de stația hidrometrică Naidăș, avem pregătită stația de pompare a apei, pentru a interveni în caz de nevoie”.

 

UPDATE, 18 iunie

 

Hidrologii au transmis, în această dimineață, date actualizate privind situația hidrologică din Banat. Astfel, cotele apelor sunt în scădere atât pe cursul superior al Bârzavei, cât și pe cursul superior, mijlociu și inferior al râurilor Caraș și Nera. Se mai află sub cod portocaliu de inundații râurile Caraș – la stația hidrometrică Vărădia; Vicinic (afluent Caraș) – la Milcoveni și Nera – la stațiile hidrometrice Sasca Montană și Naidăș. Avertizarea este valabilă până luni, 19 iunie.

 

Sursa foto: Apele Române Banat (facebook) 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite