Romeo Dunca, o nouă revocare din funcție a managerului Spitalului Județean de Urgență Reșița

 

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a semnat ieri dispoziția de revocare din funcția de manager al spitalului din Reșița a Alinei Stancovici.

 

Conform dispoziției președintelui Consiliului Județean (CJ), actualul manager al Spitalului Județean de Urgență Reșița (SJUR) este revocat din funcție de la data de 30 mai 2023. Decizia a fost luată, potrivit lui Dunca, în baza hotărârii de revocare din funcție a Alinei Stancovici transmisă CJ de către Consiliul de Administrație al spitalului în urma ședinței din 28 aprilie 2023. „Motivul acestei hotărâri e unul simplu: nerespectarea obligațiilor contractuale referitor la diminuarea arieratelor. Analiza a fost făcută până la finalul anului 2022. În luna februarie 2023, prin efortul Guvernului Ciucă, 14 milioane de ron din banii publici au fost trimiși în Caraș-Severin și arieratele s-au stins. Spitalul a rămas cu conturile neblocate exact 10 zile, după care activitatea s-a blocat din nou. Datoriile curente au devenit arierate și azi acestea sunt din nou aproape 16.000.000 ron”, explică Romeo Dunca.

 

De cealaltă parte, fără a face trimitere la arierate și la obligațiile din contractul de management, Alina Stancovici susține că și de această dată revocarea se face cu încălcarea legii: „A patra rundă din repetatele schimbări ale managerului Spitalului Județean de Urgență din Reșița! O nouă demitere, marca Dunca: fărădelege peste lege!” Dacă este sau nu așa – vom afla după pronunțarea instanței de judecată, la care Stancovici, fără îndoială, va apela din nou.

 

Magistrații nu vor face altceva decât să se pronunțe pe o speță juridică, cu impact însă asupra managementului unității spitalicești și, implicit, a pacienților nevoiți să-i treacă pragul. Or, tocmai aici e problema, arată Dunca. „Spitalul e condus prost! Asta este o realitate evidentă. (…) Pentru mine, șansa pacientului internat la SJUR de a i se îmbunătăți condițiile de cazare și tratament odată ajuns internat contează cel mai mult. A înlătura din funcție, chiar și numai pentru câteva luni, un manager neperformant – are importanță. Eu mi-am făcut datoria, în folosul celui care ajunge pe pat de spital. Îmi doresc ca acesta să primească o șansă în plus și să fie tratat onorabil”, afirmă șeful administrației județene.

 

Tot de domeniul evidenței, spune acesta, este că în Caraș-Severin operează o „cooperativă” interesată în menținerea la spital a actualului management neperformant: „Eforturile de a păstra acest management păgubos cu orice cost îl vedem în ce se întâmplă la ședințele de CA și la cele județene. Pleacă Bașag, vine Bașag dar nu votează, avem cvorum, n-avem cvorum, trimite DSP-ul reprezentant la ședință ca să nu voteze, se votează într-un fel, secretarul CA scrie altceva etc. Toate aceste anomalii au la origine eforturile cooperativei cărășene de a păstra pe funcție un om neperformant.”

 

Cine va conduce spitalul din Reșița după demiterea Alinei Stancovici? Romeo Dunca susține că a găsit persoana potrivită – „un om cu experiență în domeniu”, „care poate să facă treabă”, „un om cu curajul și dorința de a face o schimbare radicală”, „Călin Mircea Laza este omul în care am încredere că poate îmbunătăți situația Spitalului Județean”.

 

Dar cine este, totuși, acest Călin Mircea Laza? Până să știm mai multe, am aruncat o privire pe CV și iată ce am aflat. Este inginer (din 1986) și jurist (din 2002), are specializări în management sanitar și în achiziții publice, iar în ultimii zece ani a condus ca manager trei unități spitalicești: Spitalul Județean de Urgență Deva, Spitalul Clinic Colentina și Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov. Din 31 mai 2023, ar urma să conducă, așadar, spitalul din Reșița.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available