Săptămâna Națională a Voluntariatului, la Reșița

 

În fiecare primăvară, în cea de-a treia săptămână a lunii mai, la nivel național este sărbătorit voluntariatul. Și anul acesta, Reșița se alătură comunităților care marchează Săptămâna Națională a Voluntariatului.

 

La fel ca în fiecare an, Centrul de Voluntariat și Centrul de Tineret Mansarda organizează, la Reșița, în Săptămâna Națională a Voluntariatului, atât evenimente inedite cât și activități devenite, deja, tradiționale. „Săptămâna Națională a Voluntariatului este un eveniment național anual menit să mobilizeze cât mai multe organizații și voluntarii cu care aceștia lucrează, pentru a sărbători împreună voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunității spre acesta și pentru a recunoaște public activitatea voluntarilor. La fiecare ediție ne propunem să marcăm acest eveniment ca unul de tineret. Chiar și anii trecuți când era carantină în țară, am marcat acest eveniment, cu activități experimentale online, care s-au bucurat de succes”, a transmis Daniela Lupșan, coordonator voluntari.

 

Activitățile programate în Săptămâna Națională a Voluntariatului se vor desfășura după următorul program:

 

  • Luni, 15 mai, ora 17.00, Centrul de Tineret Mansarda Reșița (strada Pictor Andreescu nr. 20):

 

Atelier de design 3D

 

În cadrul acestei activități, participanții vor descoperi lumea 3D, aplicațiile și posibilitățile de a crea obiecte, personaje și scene. „Modelarea 3D se află astăzi în centrul multor profesii: arhitectură, design de produs de exemplu. Învățarea modelării 3D este foarte utilă și de aceea îi acordăm periodic un loc special în cadrul activității noastre. Acest curs de modelare și imprimare este conceput pentru a-i învăța pe începători elementele de bază ale modelării 3D”, transmit organizatorii.

 

  • Marți, 16 mai, ora 17.00, Centrul de Tineret Mansarda Reșița (strada Pictor Andreescu nr. 20):

 

Mansarda uși deschise

 

Evenimentul  este unul de tip „Ziua porților deschise”, în cadrul căruia cei interesați au ocazia să viziteze Centrul de Tineret Mansarda și să afle ce programe de timp liber și activități educaționale și recreative sunt oferite, aici, gratuit, tinerilor din comunitate. Reprezentanții centrului precizează că „misiunea Centrului de Tineret Mansarda este aceea de a crea o influență pozitivă în dezvoltarea personală a tinerilor, oferind un loc în care aceștia pot fi provocați emoțional, social, într-o atmosferă de relaxare și totodată în siguranță. O politică a ușilor deschise este o modalitate excelentă de a ne asigura că informațiile importante și feedback-ul ajung la grupul nostru țintă, stabilind o primă legătură cu aceștia”.

 

  • Miercuri, 17 mai, ora 10.00, Fundaţia Humanitas Pro Deo Reşiţa:

 

Jurnalişti voluntari pentru o zi

 

Aceasta este una dintre activitățile tradiționale din Săptămâna Națională a Voluntariatului, în cadrul căreia voluntarii împreună cu jurnaliștii pregătesc o masă de prânz pentru copiii din Centrul de zi al Fundației Humanitas Pro Deo. „Dacă în mod obișnuit jurnaliștii sunt prezenți la un eveniment numai pentru a relata ce se întâmplă, de această dată, au ocazia de participa activ într-o acțiune de voluntariat în domeniul social atât la organizare cât și la promovare. Considerăm că este o oportunitate pentru ei de a cunoaște una dintre problematicile în care se poate face voluntariat, iar pentru tinerii voluntari și pentru copiii defavorizați va fi o bună ocazie de a cunoaște  persoane publice și vor avea posibilitatea să acumuleze experiență utilă la dezvoltarea personală”, a explicat Daniela Lupșan.

 

  • Joi, 18 mai, ora 17.00, curtea Centrului de Tineret Mansarda (strada Pictor Andreescu nr. 20):

 

Free Ocico

 

La acest eveniment, reșițenii sunt invitați să aducă la Mansardă haine, cărți și plante, obiecte casnice, jucării, pantofi – lucruri care nu le mai sunt utile, dar care încă sunt în stare bună și ar putea fi folosite. Participanții la Free Ocico vor putea pleca acasă cu câteva piese pe care alții le-au adus şi care li se potrivesc, iar hainele colectate vor fi donate unui Charity Shop. De asemenea, vor putea fi făcute schimburi de flori în ghivece și de cărți. Despre această activitate, organizatorii spun că „este gândită atât ca eveniment de socializare pentru cetățenii din Reșița, dar mai ales ca activitate de conștientizare cu privire la situația celor cu mai puține oportunități, de încurajare a consumului responsabil şi dezbatere cu privire la consumism şi cantitatea de lucruri pe care le folosim pentru scurt timp pentru a le arunca mai apoi doar pentru că nu mai sunt la modă”.

 

  • Sâmbătă, 20 mai, ora 10.00, Dealul Ciorii:

 

Descoperă trasee de drumeție din jurul orașului

 

Acțiunea va fi o expediție de recunoaștere și familiarizare cu acest traseu tematic recent dat în folosință, o activitate de promovare a voluntariatului în activități ecologice și de documentare pentru viitoare trasee în zona Reșiței.

 

  • Duminică, 21 mai, ora 16.00, Centrul Civic Reşiţa:

 

Tuci tutuci, hai în parc!

 

Vor avea loc ateliere de animație stradală pentru copii, voluntarii vor face inițiere în artele circului, ateliere de împletit brățări, face painting, modelaj cu baloane.

 

Sursă foto: Centrul de Tineret Mansarda. Credit foto: Bela & Flo Photographers

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite