Suntem prezenți și pe

Educație

Scenariu verde pentru peste 90% dintre școlile cărășene

Publicat cu

în

91% dintre unitățile de învățământ din Caraș-Severin încep noul an școlar în scenariul verde, ceea ce înseamnă că toți elevii vor participa fizic la ore. Celelalte au optat pentru scenariul galben, care presupune prezență fizică și cursuri online. Nicio școală nu va fi luni, 14 septembrie, pe scenariul roșu. Pe de altă parte, 10 unități de învățământ nu au autorizații sanitare și peste 14.000 de elevi nu au tablete.

Din cele 409 de unități de învățământ din Caraș-Severin, 372 încep activitatea pe scenariul verde, iar 37 vor avea program hibrid, după scenariul galben. Deși, inițial, autoritățile au comunicat că în comuna Bolvașnița, unde rata de incidență a cazurilor de COVID-19 a fost, în ultimele 14 zile, de 7,65 la 1.000 de locuitori, va fi aplicat scenariul roșu, cu activitate exclusiv online, în cele din urmă s-a renunțat la acesta întrucât, în prezent, în localitate mai este un singur caz activ de COVID-19.

„Scenariile după care va începe noul an școlar au fost aprobate în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în  urma propunerilor înaintate de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ. Acestea au adoptat propunerile în funcție de analiza situației epidemiologice efectuată de Direcția de Sănătate Publică și comunicată în data de 7 septembrie, dar și în funcție de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ”, a explicat purtătorul de cuvânt al IȘJ Caraș-Severin, Ion Chiosa.

Scenariile vor fi actualizate la fiecare 7 zile, în funcție de evoluția cazurilor COVID-19 în fiecare comunitate, însă, cel puțin deocamdată, majoritatea unităților de învățământ din Caraș-Severin nu sunt pregătite să funcționeze în scenariul galben, care presupune și activitate online, sau în cel roșu, exclusiv online. Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean, „din necesarul de 15.431 de tablete, în perioada martie-august 2020 au fost achiziționate 1.357 (din care 610 in municipiul Reşița). Au mai achiziționat tablete autoritățile publice locale din Bocșa, Moldova Nouă, Oțelu Roșu, Oravița, Vermeș, Goruia, Văliug, Vărădia, Băuțar, Berzovia și Turnu Ruieni. Alte 24 de unități școlare se află în faza de achiziție a tabletelor, cu sprijinului autorităților publice locale și a operatorilor de telefonie mobilă cu conectivitate optimă în zonele respective”. Pe lângă tablete, pentru sălile de clasă ar fi necesare video proiectoare, camere web, conexiune bună la internet… facilități de care dispun foarte puține unități de învățământ.

Nici în ceea ce privește autorizațiile sanitare de funcționare nu sunt toate lucrurile în regulă. „10 unități școlare, toate cu lucrări de reabilitare, consolidare, dotări și amenajare în diferite faze de execuție cu finanțare din diferite surse, PNDL, POR sau bugete locale, nu dispun de autorizații sanitare. Dintre acestea, patru nu au apă potabilă, Grădinița Milcoveni, Grădinița Berliște, Școala Primară și Grădinița Secășeni și Școala Grădinița Cârnecea. Trei nu au grupuri sanitare corespunzătoare, este vorba despre Școala Gimnazială și Grădinița din Fizeș, unde autoritățile locale vor asigura transportul elevilor de gimnaziu cu microbuzul școlar la Gherteniș, iar pentru grădiniță vor asigura o altă locație, Școala Primară Valea Roșie și Şcoala Primară din Naidăș. Alte două unități de învățământ au grupuri sanitare în curte: Școala Primară Vrăniuț, unde a fost montat și racordat un modul sanitar, și Grădinița Ticvaniu Mic. De asemenea, nici Școala Primară Ciudanovița nu are autorizație, însă, în acest caz, urmează recepția lucrărilor și elevii vor avea grupuri sanitare în scurt timp”, transmit reprezentanții IȘJ.

În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul Cristian Gâfu a dispus controale permanente la unităţile de învăţământ, pentru a se monitoriza respectarea regulilor impuse de diferitele scenarii după care se va desfăşura activitatea didactică.

În Caraș-Severin sunt 409 unități școlare, din care 123 cu personalitate juridică și 286 de structuri arondate, în care învăță 36.087 de elevi și preșcolari.

Sursă foto: societatea.ro

Facebook Comments
Continuați
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ne găsești și pe

Reclamă
Actualitate2 ore în urmă

Un nou focar de COVID-19 la Spitalul Județean de Urgență Reșița. Numărul focarelor s-a dublat, în ultima lună, în Caraș-Severin

Actualitate14 ore în urmă

Un primar urechist: „Știam că se întâmplă ceva necurat acolo”. Aquacaraș și Poliția Locală Caransebeș îi demonstrează lui Felix Borcean că bate câmpii [FOTO]

Utile15 ore în urmă

O nouă ofertă publică pentru vânzarea de titluri de stat. Nazare: „Este o modalitate de economisire dedicată persoanelor fizice, în condiții avantajoase”

Actualitate17 ore în urmă

Filtre rutiere pe drumurile publice din Caraș-Severin. Zeci de șoferițe au fost trase pe dreapta de polițiști

Actualitate18 ore în urmă

„Cititul dăunează grav ignoranței!”. Elevii unei școli din Reșița au vestit venirea primăverii într-un mod inedit

Administrație19 ore în urmă

Prețul pandemiei, varianta DSP. Câți bani publici și pe ce au fost cheltuiți în Caraș-Severin în lupta împotriva COVID-19

Actualitate23 de ore în urmă

Două străzi din Reșița, fără apă potabilă

Actualitateo zi în urmă

Chinezăria din Lupac nu se dezice: ciurul de sortare e mai mult stricat decât activ

Politicăo zi în urmă

ȚEAPĂ. La împărțirea cașcavalului din ATOP, opoziția „unită” din CJ Caraș-Severin a propus trei candidați pe singurul loc oferit de liberali!

Sport2 zile în urmă

Alin Minteuan, după o nouă înfrângere: „Trebuie să recunoaștem că atâta putem în acest moment”

Cele mai citite