Schimb de experiență. Echipa DANUrB+ a vizitat Dunărea de Jos, în cadrul unui proiect ce vizează promovarea comunităților de la malul fluviului

 

Săptămâna trecută a avut loc o întâlnire internațională și o vizită de lucru în Bulgaria, în cadrul proiectului DANube Urban Brand+ (DANUrB+), derulat de parteneri din țări riverane Dunării – Ungaria, România, Slovacia, Bulgaria, Croația și Serbia – ce își propune valorificarea patrimoniului cultural și promovarea turistică a comunităților din bazinul danubian, printre care se numără și cele care trăiesc în Caraș-Severin, în Clisura Dunării.

 

Unul dintre partenerii proiectului inițiat de Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta, prin care a fost dezvoltată rețeaua culturală DANUrB+, alături de facultățile de arhitectură de la Bratislava, Belgrad, Timișoara, Sofia și București, ONG-uri, administrații publice și diverși actori locali, este Asociația Euroland Banat din Reșița. În calitate de partener, echipa Euroland Banat a participat, săptămâna trecută, în Bulgaria, la una dintre întâlnirile internaționale periodice ale partenerilor și la o vizită de lucru. Evenimentul a fost organizat de Noua Universitate a Bulgariei din Sofia (Nov Bulgarski Universitet), Clusterul Național de Turism Ghidul Bulgariei (NTC BG Guide) și Fundația BlueLink.

 

Vizita de lucru în țara vecină a debutat cu un tur al Sofiei într-un tramvai de epocă, prezentarea unui hub cultural creat prin reconversia unei fabrici de produse lactate într-un hub cultural și excursie la Peștera Venetsa și la Fortăreața Belogradchik, apoi, participanții au coborât la Dunăre, în Vidin, Lom, Nikopol, Belene și Svishtov.

 

„Cu ocazia acestor opriri, echipa DANUrB+ s-a întâlnit cu diverși actori locali de pe malul bulgăresc al Dunării, fie ei producători sau artizani locali, ONG-uri, operatori din domeniul turismului, instituții de cultură, administrații publice locale, instituții de învățământ. Colegii bulgari ne-au semnalat faptul că trei dintre cele mai sărace comunități din Bulgaria s-au bucurat de vizita echipei și și-au manifestat interesul de colaborare în plan internațional, fiind primii care au semnat planul de acțiune comun în luna august”, informează președintele Euroland Banat, Andrei Szabo.

 

Potrivit acestuia, Bulgaria are o serie de obiective de valoare și puncte forte pentru promovarea turistică și culturală a bazinului danubian: „Partenerii bulgari au pregătit în program o vizită la fostul lagăr de reeducare comunist de pe Insula Persina, o mărturie vie a atrocităților petrecute în spațiul concentraționar est-european. O regăsire emoționantă pentru noi, românii, a fost întâlnirea cu locuitorii și tradițiile comunității vlaho-române din zona Gulyantsi – Milkovitsa – Dolni Vit. Tradițiile și ritualurile multiseculare ale comunității sunt ținute în viață și bine păstrate de grupuri culturale locale foarte active. Aceste comunități și tradițiile lor fac parte dintr-un tezaur cultural imaterial local danubian ce merită cunoscut și promovat la nivel regional și internațional. Degustările de vin de pe traseu și pasiunea familiei care se ocupă de podgoria Chateau Burgozone, din zona Oryahovo, au fost prilej de a descoperi o afacere de familie. Pe parcursul vizitei, am descoperit și muzeul și situl istoric al fortăreței legionare romane Novae, din apropiere de Svishtov”.

 

 

O vizită de lucru de acest gen a avut loc, în luna aprilie, și pe malul românesc al Dunării, în județele Caraș-Severin și Mehedinți, principalul obiectiv al proiectului fiind descoperirea și redescoperirea patrimoniului material și imaterial comun ce s-a dezvoltat de-a lungul fluviului Dunărea pe parcursul diferitelor epoci istorice. „Mai mult, ne dorim să conectăm aceste bogății și să facilităm comunităților riverane, și nu numai, conservarea și valorizarea lor durabilă pentru binele comun”, precizează președintele Euroland Banat.

 

Proiectul este cofinanțat din fonduri europene, prin Fondul European de Dezvoltare Regională – FEDER și Instrumentul de Asistență Preaderare – IPA.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite