Sediul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Reșița a fost pichetat azi, timp de 3 ore, de o parte dintre medicii veterinari din județ care au contracte cu această instituție. Ei reclamă întârzierea plăților și neasigurarea echipamentelor de protecţie pentru prevenirea răspândirii coronavirusului şi a virusului pestei porcine africane.
Revendicările pe care medicii veterinari de liberă practică aflați în relații contractuale cu DSVSA Caraș-Severin le-au formulat au fost transmise conducerii insituției și de aici, mai departe, la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Directorul executiv adjunct al DSVSA Caraș-Severin, Dorin Imbrea, a dat asigurări că situația va fi deblocată în cel mai scurt timp.
CITEȘTE ȘI: Protest. De azi, medicii veterinari își suspendă activitatea!
„Colegii care sunt în relații contractuale cu DSVSA au drepturi, dar au și obligații. Ei trebuie să respecte clauzele contractuale. În programul strategic există obligativitatea efectuării inspecțiilor în exploatație. Odată cu emiterea procedurii la sfârșitul lunii trecute, colegii medici veterinari concesionari sau care au acord cadru au fost chemați la sediul instituției noastre pentru instruire. Aceste inspecții în exploatație sunt obligații contractuale pe care trebuie să le îndeplinească până la sfârșitul anului în curs. În funcție de evoluția COVID-19, este posibil să se prelungească termenele, dar încă nu a fost luată o decizie în acest sens. Săptămâna trecut a fost semnată situația cu necesarul de bani și DSVSA, în calitate de ordonator terțiar de credite, a făcut toate diligențele la ANSVSA, la nivelul căreia se încearcă găsirea de soluții pentru deblocarea situației și acordarea sumelor care li se cuvin”, a declarat Dorin Imbrea.
Referitor la asigurarea echipamentelor de protecție, directorul executiv a precizat că a fost solicitată o suplimentare de buget și în acest sens și, în cazul în care există cadru legal, acestea vor fi acordate medicilor veterinari.
În Caraș-Severin, 35 de medici veterinari au contracte cu DSVSA. Potrivit directorului executiv adjunct al instituției, doar aproximativ jumătate dintre aceștia și-au suspendat activitatea, restul desfășurând, în continuare, acțiunile de inspecție prevăzute în contracte.