Se închid școlile! Măsura este valabilă în perioada 11-22 martie, cu posibilitatea de prelungire

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, întrunit în această seară, a adoptat o serie de măsuri noi în vederea limitării extinderii infectării cu virusul COVID – 19. Acestea se referă la suspendarea cursurilor în școli și grădinițe și la limitarea transportului spre și dinspre Italia.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a prezentat, la finalul ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, măsurile adoptate în această seară:

Cursurile în toate școlile și grădinițele, inclusiv în cele private, vor fi suspendate în perioada 11-22 martie, cu posibilitatea de prelungire a măsurii. Decizia nu intră în vigoare de mâine, 10 martie, întrucât autoritățile au dorit să ofere posibilitatea părinților de a găsi soluții pentru copiii care vor rămâne acasă. Modalitatea de recuperare a cursurilor va fi hotărâtă abia dupa ce se va vedea evoluția situației.

Transportul rutier de persoane pentru toate cursele efectuate de operatorii de transport înspre și dinspre Italia va fi suspendat în perioada 10 martie – 31 martie. De asemenea, operatorii de transport care tranzitează Italia au obligația de a comunica românilor că, odată ajunși în țară, vor intra în carantină sau în izolare la domiciliu.

Introducerea de noi trenuri în direcția Italia este interzisă în perioada 12 martie – 31 martie.

Programele de studii privind schimbul de experiență și stagiile de practică în spitale pentru cursanții școlilor postliceale vor fi suspendate până la 31 martie.

Unitățile de alimentație publică, fie că este vorba despre hypermarket-uri, supermarket-uri sau magazine de cartier, au obligația de a lua măsuri de dezinfecție frecventă și de evitare aglomerări în special la casele de marcat. Măsura se adoptă în 48 de ore.

În cazul transportului public și privat de persoane, este obligatorie dezinfectarea frecventă a spațiilor comune.

În instituțiile publice și private este obligatorie asigurarea materialelor destinate igienei personale și dezinfecția surpafețelor expuse.

În altă ordine de idei, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a relaxat măsura privind interzicerea adunărilor publice, în sensul că sunt permise adunări la care participă sub 200 de persoane fără a mai fi necesar avizul Direcției de Sănătate Publică.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite