UPDATE. Se întâmplă în Caraș-Severin: Grup infracțional organizat, sprijinit de polițiști!

 

În fața judecătorului de drepturi și libertăți a fost adus un grup infracțional organizat acuzat de organele de cercetare penală că s-a constituit cu scopul săvârșirii infracțiunii de omor calificat cu premeditare. Potrivit DIICOT, grupul a fost constituit de trei persoane din Moldova Nouă și a beneficiat de sprijinul altor patru, trei având calitatea de polițist!

 

La data de 03.11.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Caraș-Severin au dispus reținerea pentru 24 de ore a patru inculpați într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, tentativă de omor calificat, lipsire de libertate în mod ilegal, favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu și fals intelectual.

 

Măsura a fost dispusă după ce, la aceeași dată, procurorii Biroului Teritorial Caraș-Severin al DIICOT împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin și Serviciului Județean Anticorupție Caraș-Severin au efectuat opt percheziții domiciliare pe raza județului, în urma cărora au fost ridicate mai multe sisteme informatice și alte mijloace de probă necesare soluționării cauzei. Totodată, șapte persoane despre care există suspiciunea rezonabilă că ar fi implicate în activitatea infracțională au fost conduse în vederea audierii acestora.

 

„În cauză se desfășoară cercetări privind activitatea unui grup infracțional organizat constituit având ca scop săvârșirea infracțiunii de omor calificat cu premeditare, grup care a fost constituit de trei inculpați din orașul Moldova Nouă, județul Caraș-Severin și care a fost sprijinit de alți 4 inculpați, trei dintre aceștia având calitatea de polițist.”, transmite DIICOT.

 

Potrivit procurorilor, „în vederea atingerii scopului grupului infracțional organizat, cei trei inculpați care au constituit grupul infracțional organizat, în noaptea de 22 spre 23 ianuarie 2021, au abordat, supravegheat și urmărit o persoană vătămată, pe care au atacat-o după ce aceasta a ajuns în dreptul imobilului în care locuiește, lovind-o în mod repetat, cu pumnii, picioarele și o bâtă de baseball și introducând-o împotriva voinței acesteia în portbagajul unui autoturism. Inculpații au transportat persoana vătămată pe marginea fluviului Dunărea unde, unul dintre aceștia a încercat să o înece, ținând-o cu forța cu capul în apă. Întrucât inculpații și-au dat seama că au fost alertate organele de poliție, aceștia au abandonat persoana vătămată într-o zonă de la periferia orașului Moldova Nouă și au reușit să fugă cu sprijinul unui al patrulea inculpat.”

 

Referitor la activitatea inculpaților care au calitatea de polițist, s-a reținut că aceștia ar fi întocmit în mod fals fișa de intervenție la eveniment ca urmare a apelului înregistrat la 112, atestând împrejurări necorespunzătoare adevărului. Conform DIICOT, polițiștii în cauză au menționat în fișa de intervenție că ar fi fost comisă o infracțiune de lovire sau alte violențe, faptă pentru care este necesară formularea unei plângeri prealabile.

 

„În cursul zilei de 04.11.2022, fiind sesizat cu propunerea de luare a măsurii arestului preventiv a celor 4 inculpați reținuți în cauză, judecătorul de drepturi și libertăți a dispus măsuri preventive față de inculpații care au calitatea de polițist, respectiv măsura arestului preventiv pentru o perioadă de 30 de zile față de un inculpat și luarea măsurii controlului judiciar față de ceilalți doi inculpați. Cu privire la cel de-al patrulea inculpat, propunerea de arestare a fost respinsă, fără a fi dispusă o măsură preventivă. Împotriva soluției de respingere a propunerii de luare a măsurii arestului preventiv (3 inculpați), procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraș-Severin au formulat contestație. Menționăm că cercetările sunt continuate în vederea tragerii la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în activitatea infracțională.”, mai informează DIICOT, într-un comunicat de presă.

 

Acțiunea procuroriilor din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin a beneficiat de sprijinul ofițerilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, Serviciului Județean Anticorupție și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Caraș-Severin.

 

Pe parcursul întregului proces penal, se amintește în același comunicat, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 

UPDATE – ora 17.05

 

Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin transmite că nu dorește să comenteze în niciun fel pe marginea dosarului penal instrumentat de DIICOT: „Având în vedere măsurile dispuse față de trei polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, într-un dosar penal instrumentat la nivelul D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritoriul Caraș-Severin, față de persoanele în cauză se aplică prevederile legale, în conformitate cu Legea nr. 360 din 2002 privind Statutul polițistului. Pentru derularea în cele mai bune condiții a anchetei penale, Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin manifestă întreaga deschidere și disponibilitate la colaborare cu structurile abilitate, prin transmiterea tuturor informațiilor necesare pe timpul desfășurării cercetărilor și sprijinirea anchetei”. Reprezentanții Poliției județene precizează că IPJ Caraș-Severin nu deține alte informații în legătură cu ancheta în curs, în afara celor transmise în spațiul public de către DIICOT – Biroul Teritoriul Caraș-Severin.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available