Se întâmplă în eternul și fascinantul Banat Montan. Primar dovedit că a emis autorizații de construire ilegal!

 

Mai multe case de vacanță de pe Muntele Mic, construcții începute în special anul trecut pe teritoriul comunei Turnu Ruieni, riscă să fie demolate. Și nu din cauza proprietarilor, ci a primarului care a emis autorizații de construire ilegal!   

 

În urma unei serii de verificări efectuate în ultimul trimestru al anului trecut, Inspecția de Stat în Construcții (ISC) a constatat că primarul comunei Turnu Ruieni a emis autorizații de construire cu încălcarea legii. În consecință, Inspectoratul Județean în Construcții Caraș-Severin a cerut Instituției Prefectului, printr-o adresă trimisă în 14 decembrie 2021, să solicite în instanța de contencios administrativ, conform legii, anularea a opt autorizații de construire emise de primarul comunei Turnu Ruieni.

 

Două dintre cele opt autorizații de construire au fost emise în luna mai 2020 de primarul de atunci, Mihai Maralescu, și vizau construirea de case în extravilanului satului Zervești, iar celelalte șase, în perioada iunie-octombrie 2021, de noul primar Cosmin Belci. În acest caz, este vorba despre autorizații privind construirea a trei case de vacanță pe Muntele Mic, a unei rețele pentru furnizarea de servicii de televiziune prin cablu, internet și telefonie în Zervești, a unui spațiu comercial în Turnu Ruieni și a unei case familiale în satul Borlova.

 

Interdicție pentru primarul Belci să mai emită autorizații de construire!

 

Potrivit inspectorilor în construcții, autorizațiile de construire emise în 2021 au fost semnate de primar, de secretar și de un funcționar public din aparatul de specialitate al primarului care nu are pregătirea de specialitate cerută de Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului. Astfel, așa-zisul specialist, un anume Mihai Vela, având detașare de la altă primărie, a primit din partea primarului comunei Turnu Ruieni atribuții în domeniul urbanismului, amenajării teritoriului și autorizării executării lucrărilor de construcții, deși este „licențiat în științe economice, fără a absolvi un curs de formare profesională continuă de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și autorizării construcțiilor”, arată reprezentanții ISC. Aceștia concluzionează că, în atari condiții, autorizațiile de construire au fost semnate și emise „contrar prevederilor art. 36 alin. (10) și art. 36 lit. c) din Legea 350/2021”.

 

Totodată, Inspecția în Construcții a dispus ca, până la angajarea unui funcționar public cu pregătire de specialitate corespunzătoare în domeniile amenajării teritoriului, urbanismului și autorizării lucrărilor de construcții, „Primarul comunei Turnu Ruieni nu va emite autorizații de construire/desființare. Primarul comunei Turnu Ruieni poate solicita, pe bază de convenție, emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire/desființare, pe termen limitat, de către Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin”, conform legislației în domeniu.

 

Prefectul nu vrea ca beneficiarii de autorizații emise ilegal să tragă ponoasele pentru prostia primarului

 

Întrebat de resita.ro dacă a promovat în instanța de contencios administrativ acțiunile de anulare a celor opt autorizații de construire emise ilegal, prefectul Cristian Gâfu spune că încă nu a făcut acest pas cerut de către ISC. Și explică de ce: „Suntem în prezent într-o corespondență cu Inspecția în Construcții, pentru că cei de acolo nu pot să ne arunce nouă mâța moartă, adică prefectura să promoveze acțiunea în instanță la unu sau chiar doi ani de zile după emiterea autorizației de construire, când construcțiile sunt efectiv ridicate. Pentru că în proces vor veni automat și oamenii, ca beneficiari ai autorizațiilor, care nu sunt de vină că tu, ca primar, ai dat o autorizație fără să ai un om cu o pregătire necesară. Și-atunci, am cerut Inspecției în Construcții să ne trimită analiza construcțiilor din punct de vedere al respectării normelor de siguranță în construcții. Avem nevoie, deci, de toată documentația, altfel Instituției Prefectului i se poate respinge acțiunea în instanță.”

 

Prefectul Cristian Gâfu consideră că în toate aceste spețe „vina o are în totalitate Primăria Turnu Ruieni” și că trebuie ca ISC să facă analize punctuale pentru fiecare caz și abia apoi să solicite prefecturii promovarea de acțiuni în contencios administrativ. Pentru că nu-i normal să se ajungă la demolarea unei case în care proprietarul acesteia a băgat poate o sută de mii de euro, în baza unei autorizații de construire despre care acesta nu avea de unde să știe că a fost emisă de un primar cu încălcarea legii. Dar, mai adaugă prefectul, „dacă Inspecția în Construcții ne va trimite materialul complet și o să-l susțină, probabil n-o să avem încotro și vom promova acțiunile în instanță. Însă trebuie să ținem cont că oamenii aceia sunt nevinovați. Mai bine să facem toți pașii înainte, decât să ne punem să demolăm”.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite