Secretarul de stat Ovidiu Cîmpean: Primarul Ioan Popa este campion la absorbţia fondurilor europene, un model şi un exemplu de bune practici la nivel naţional

 

Două dintre cele mai importante investiţii din fonduri europene derulate de Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi Primăria Reşiţa – reabilitarea DJ 608 Rusca Teregova – Cornereva – Plugova, respectiv modernizarea infrastructurii în vederea reintroducerii tramvaiului – au fost evaluate în teren de către secretarul de stat Ovidiu Cîmpean, de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

 

Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, s-a aflat astăzi în judeţul Caraş-Severin unde s-a întâlnit cu președintele Consiliului Județean (CJ), Romeo Dunca, primarul municipiului Reșița, Ioan Popa, şi senatorul Marcel Vela, tema discuţiilor fiind lucrările de investiţii finanţate din fonduri europene pe ciclul financiar 2014 – 2020, precum şi proiectele în lucru pentru noul ciclul financiar.

 

„Noi intrăm acum în ultima fază pe perioada de programare 2014 – 2020. Toate proiectele din fonduri europene trebuie finalizate până la sfârşitul anului 2023. La nivelul Guvernului şi al ministerului suntem preocupaţi de stadiul lucrărilor, mai ales cele de infrastructură, pentru că aceste proiecte au efect multiplicator în economie, ţinând cont de crizele prin care nu numai România, dar şi Uniunea Europeană trece”, a declarat secretarul de stat Ovidiu Cîmpean în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, la finalul vizitei pe şantierul tramvaiului din Reşiţa şi pe cel al Drumului Judeţean 608. „Am văzut un ritm bun al lucrărilor, atât la linia de tramvai cât şi la drumul judeţean la care se lucrează. Am văzut o preocupare atentă a autorităţilor locale, inclusiv vizite personale aproape săptămânale, astfel încât împreună cu constructorii să ne asigurăm că toţi banii europeni prevăzuţi prin contractele de finanţare sunt absorbiţi la nivelul judeţului şi la nivelul municipiului Reşiţa”, a adăugat secretarul de stat.

 

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, primarul Reşiţei, Ioan Popa, şi-a exprimat încrederea că proiectul ce vizează reintroducerea transportului public electric în oraş va fi finalizat la termen; „Proiectul de tramvai este cel mai mare proiect postrevoluţionar din oraş, atinge aproape 100 de milioane de euro. Suntem într-o cursă contra cronometru pentru decembrie 2023, dar avem şansa unui constructor bun, cu echipe de lucru suficente şi care sunt convins că ne va duce la bun sfârşit lucrarea în termen”. La rândul său, preşedintele CJ, Romeo Dunca, a vorbit despre stadiul lucrărilor la DJ 608, care face legătura din DN 6 între Rusca Teregova şi Cornereva: „Am ales să mergem să vedem un şantier în lucru fără să anunțăm echipa de acolo, pentru că eram convins că se lucrează. Nu am mers la DJ 581, care s-a încheiat, este o lucrare foarte frumos făcută, ci am mers la DJ 608, unde sunt şantiere pe toată lungimea drumului. Se lucrează bine şi mă bucur, înseamnă că vom termina acest drum. Creşterile de preţuri care afectează toată economia naţională şi toate proiectele în derulare ne-au afectat şi pe noi şi de-asta mă bucur că pentru această investiţie foarte mare am reuşit să facem economii de aproape 10 milioane de lei prin lucrări care nu mai trebuie făcute, conservând ceea ce s-a făcut în trecut”. Modul în care Romeo Dunca şi echipa sa de la Consiliul Judeţean gestionează implementarea acestui proiect a fost apreciat şi de către senatorul Marcel Vela: „Îi felicit pe Romeo Dunca şi echipa sa care se ocupă de acest drum. Felicit şi constructorul. Erau la lucru, era o activitate efervescentă. Îţi creează o stare de confort şi de bine şi o siguranţă că judeţul este pe mâini bune şi are un viitor frumos. Romeo Dunca nu poate face minuni, dar fiind un om tenace şi gospodar, împreună cu constructorul a găsit soluţia să folosească rigolele vechiului drum, din beton, intacte, verificate, funcţionale, perfecte, şi să elimine astfel din costurile actualului proiect sume importante care erau prevăzute pentru rigole. Asta înseamnă, dincolo de tenacitate şi implicare, inclusiv un spirit de gospodar”.

 

Împreună cu primarul Ioan Popa şi cu preşedintele CJ Romeo Dunca, secretarul de stat Ovidiu Cîmpean a făcut o analiză legată de proiectele finanţate din fonduri europene în derulare, iar concluziile au fost pozitive atât în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor la nivelul Primăriei Reşiţa, cât şi în ceea ce priveşte modul de lucru implementat la nivelul Consiliului Judeţean. „La Reşiţa am observat că pentru perioada 2014 – 2020 sunt contracte de finanţare semnate de peste 140 de milioane de euro, pe mai multe axe, ceea ce arată foarte clar preocuparea administraţiei publice locale pentru investiţii şi, extrem de important, pentru absorbţia fondurilor europene. Îl felicit pe domnul primar Ioan Popa pentru că este unul dintre campionii absorbţiei fondurilor europene. Este un model, un exemplu de bune practici la nivel naţional. Am observat şi la nivelul Consiliului Judeţean, la domnul Romeo Dunca, o preocupare personală pentru calitatea lucrărilor şi pentru progresul lucrărilor la drumurile judeţene. Este implicat inclusiv în reducerea costurilor. Este important de menţionat că în această perioadă în care avem creşteri de preţuri la materiale, domnul Dunca reuşeşte să ţină sub control costurile prin măsuri eficiente de urmărire a lucrărilor, astfel încât să reuşim să finalizăm prin contractul de finanţare din fonduri europene deja semnat”, a declarat secretarul de stat Ovidiu Cîmpean.

 

În ceea ce priveşte viitorul ciclu de finanţare din fonduri europene, primarul Reşiţei, Ioan Popa, s-a declarat, de asemenea, optimist, contând pe sprijinul echipei de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: „Este important că domnul Ovidiu Cîmpean provine, la fel ca ministrul Marcel Boloş, din zona de practică şi ştie exact cu ce se mănâncă fondurile europene, ce probleme avem la nivelul administraţiei publice şi sunt convins că împreună cu Marcel Boloş face o echipă teribilă cu care putem discuta şi pe ciclul financiar următor, 2021 – 2027. Sunt convins că vom reuşi să facem absorbţie bună şi pe perioada următoare. Sunt foarte bucuros că avem un partener de discuţie la minister, cu care să putem dialoga într-un mod eficient”.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available