Intrate în conservare în urmă cu peste 20 de ani, minele de uraniu Lişava și Ciudanoviţa reprezintă, în continuare, un potențial pericol din cauza cauza haldelor de steril radioactiv nestabilizate și a apelor de mină contaminate.
După ce, în urmă cu aproximativ trei luni, prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir, atrăgea atenția asupra riscurilor din zona fostelor mine de uraniu de la Ciudanovița și Lișava, în condițiile ecologizării deficitare a perimetrului minier, acum este rândul ONG-ului de mediu GEC Nera, care monitorizează zona de peste 15 ani, să tragă un semnal de alarmă.
În perioada 4-6 octombrie, GEC Nera a realizat o nouă monitorizare a stării mediului în zona haldelor de deșeuri radioactive de la Ciudanovița, iar concluziile, în urma monitorizării a șase halde din cele circa 22 existente în zonă, nu sunt deloc îmbucurătoare: „Pe majoritatea haldelor monitorizate, nivelul radiațiilor, măsurate cu detectorul RADEX – QUARTA, depășește limita de alertă de 0,3 μSv/oră. Haldele monitorizate sunt neprotejate, iar apele meteorice care spală haldele de deșeuri se varsă direct în cursurile naturale ale pâraielor Jitin și Lișava. Pe haldele acoperite de vegetație, dar neprotejate, pasc animale aparținând localnicilor care afirmă ca vând produse de la aceste animale la cetățeni din Reșița, Anina și Oravița. Semnalizarea pericolului la radiații este făcută pe drumurile principale de acces în zonă, dar lipsește in cazul haldelor din pădure sau din hotarul localității. Printre haldele de deșeuri miniere radioactive circulă trenul cu specific turistic Oravița-Anina”.
Compania Națională a Uraniului, care administrează perimetrului minier Lișava – Ciudanovița, este în insolvență din 2021, iar în prezent lucrările de ecologizare sunt sistate.
Sursă foto: GEC Nera