Semnal de alarmă. „Pădurile de pe Valea Minișului sunt îmbâcsite de depozite haotice de deșeuri”

 

Grupul Ecologic de Colaborare (GEC) Nera, organizație neguvernamentală cu activitate civică în domeniul mediului și energiei, atrage atenția asupra faptului că abandonarea deșeurilor în zona ariilor naturale protejate tinde să devină un fenomen în județul Caraș-Severin.

 

Tot mai mulți agenți economici și persoane fizice abandonează deșeurile în pădure, iar locurile alese sunt situate de-a lungul șoselelor care nu de puține ori traversează ariile naturale protejate din județul Caraș-Severin, susțin reprezentanții GEC Nera. Potrivit acestora, „vorbim despre o tendință apărută după înăsprirea sancțiunilor privind depozitarea deșeurilor, iar făptașii aleg locuri din pădure unde sunt mai greu depistați”.

 

În urma monitorizării făcute în teren, în pădurile de pe Valea Minișului, în apropierea și în interiorul Parcului Național Semenic – Cheile Carașului și a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, voluntarii GEC Nera au depistat gunoaie abandonate. Organizația a sesizat Garda Forestieră Timișoara în legătură cu existența acestor depozite de deșeuri, solicitând ca administratorul terenului, respectiv Romsilva, să fie sancționat și obligat la aducerea zonelor la starea inițială, în conformitate cu Legea 171/2010.

 

„Personalul Gărzii Forestiere are calitate de agent constatator, nu are calitate de organ de cercetare. Cu ocazia verificărilor efectuate de reprezentanții Gărzii Forestiere Timișoara în fondul forestier din județul Caraș-Severin, aceștia nu au surprins în fapt persoane care au depozitat reziduuri menajere, industriale, petroliere sau rezultate din prelucrarea lemnului, a substanțelor chimice și a apei sărate în fond forestier”, se precizează în răspunsul formulat de Garda Forestieră Timișoara. Reprezentanții instituției mai precizează că au redirecționat adresa celor de la GEC Nera către Direcția Silvică și către administrațiile celor două arii naturale afectate.

 

„Garda Forestieră Timișoara dă de înțeles că numai infracțiunile constatate cu ocazia controalelor periodice ale gărzii, probabil programate și anunțate din timp pe trasee bine stabilite, ar putea face obiectul unor sancțiuni prevăzute de Legea 171/2010. Cu infracțiunile sesizate de societatea civilă este mai complicat, motiv pentru care Romsilva nu a fost sancționată de gardă în acest caz nici măcar cu o mustrare verbală. I s-a adus doar la cunoștință despre existența depozitelor de deșeuri. Atitudinea Gărzii nu este departe de cea din urmă cu mai bine de 30 de ani, când reprezentanții recent înființatului pe atunci Comisariat pentru Regim Silvic, predecesorul Gărzii Forestiere, luau poziția de drepți în fața reprezentanților Romsilva atunci când intrau în pădure la control. Cu siguranță între timp lucrurile au evoluat, iar azi o asemenea atitudine poate fi explicată ca o posibilă și modestă contribuție la stabilitatea coaliției de guvernare”, spun reprezentanții GEC Nera referitor la răspunsul Gărzii Forestiere Timișoara.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available