Spitalul Județean de Urgență Reșița, îngropat în datorii tot mai mari. Președintele CJ Caraș-Severin, Romeo Dunca, nemulțumit de activitatea managerului

 

Președintele Consiliului Județean (CJ) Caraș-Severin, Romeo Dunca, a solicitat Consiliului de Administrație al Spitalului Județean să dispună măsurile legale care se impun în privința managerului unității medicale, Alina Stancovici, în condițiile în care aceasta nu a îndeplinit obiectivele prevăzute în contractul de management și nu a finalizat controalele dispuse în urmă cu un an, după apariția în spațiul public a imaginilor din incinta Staționarului 3.

 

Potrivit datelor prezentate de președintele CJ Caraș-Severin, Romeo Dunca, datoriile Spitalului Județean de Urgență Reșița au ajuns la peste 23,8 milioane de lei – 23.803.475 lei, la nivelul lunii noiembrie 2021 –, fiind înregistrată o creștere a gradului de îndatorare de peste 4 milioane de lei într-un singur an calendaristic. În documentul înaintat Consiliului de Administrație al Spitalului Județean de către Romeo Dunca, acesta precizează că managerul unității medicale, Alina Stancovici, și-a asumat, prin contractul de management încheiat cu Consiliul Județean pe 16 martie 2020, un grafic de plată eșalonată a datoriilor pe care spitalul le avea la acel moment, în cuantum de 22.447.437 lei, grafic pe care, însă, nu l-a respectat. Ba mai mult, plățile restante au crescut.

 

„Creșterea datoriilor Spitalului Județean în ultimul an la 23.803.475,00 lei, cu 4.194.289 lei mai mult decât în luna octombrie 2020, în condițiile în care Consiliul Județean a virat în conturile spitalului sau a pus la dispozița acestuia, pe parcursul anului trecut, suma de 11.871.035,50 lei (de aproape șase ori mai mult decât suma pusă la dispoziție cu un an înainte, de fosta administrație) arată o deficiență majoră de management”, consideră Romeo Dunca.

 

Președintele Consiliului Județean este nemulțumit și de modul în care managerul Alina Stancovici a acționat pentru clarificarea aspectelor sesizate în urma apariției în spațiul public, în decembrie 2020, a imaginilor cu condițiile inumane în care erau tratați pacienții internați în Staționarul 3 al Spitalului Județean. „În urma evenimentelor petrecute în luna decembrie a anului 2020, la Staționarul 3, când în spațiul public au apărut imagini cu un puternic impact emoțional, care au creat revoltă în rândul cetățenilor, au fost dispuse de către Ministerul Sănătății o serie de controale în urma cărora au fost formulate o serie de recomandări. Am dispus constituirea unei comisii care să verifice punerea în aplicare a acestora. Până în acest moment, managerul spitalului nu a pus la dispoziția echipei de control documente din care să rezulte îndeplinirea recomandărilor corpului de control al ministerului și a refuzat să identifice și să sancționeze persoanele care se fac responsabile de situația creată în Staționarul 3, deși am comunicat constant și am solicitat în repetate rânduri ca aceste controale să fie finalizate cu decizii ferme”, precizează Romeo Dunca. În opinia sa, Alina Stancovici ar fi încălcat, în acest fel, mai multe prevederi ale Legii privind reforma în domeniul sănătății.

 

Având în vedere toate aceste aspecte, președintele CJ a solicitat Consiliului de Administrație al Spitalului Județean să analizeze activitatea Alinei Stancovici, Dunca subliniind că unitatea medicală are nevoie de un management performant: „La ultima ședință de Consiliu Județean, anumite persoane au încercat să creeze un conflict artificial, pentru a distrage atenția de la problemele reale ale spitalului județean. Consider că problemele legate de sănătatea publică sunt mai presus de jocurile politice și pentru a le rezolva este nevoie de decizii ferme. Am susținut în totalitate managerul Spitalului Județean, cu condiția ca aceasta să prezinte un plan concret de reorganizare prin care să se îmbunătățească calitatea serviciilor medicale și prin care să putem atrage mai multe resurse financiare, astfel încât să nu punem în pericol activitatea spitalului prin acumularea în mod constant de datorii. Pentru că aceste obiective sunt departe de a fi atinse, am trimis Consiliului de Administrație al Spitalului Județean și celorlalte instituții abilitate concluziile noastre și așteptăm ca aceștia să dispună în consecință. Punctul meu de vedere este clar: Spitalul Județean are nevoie de un management care să performeze!”.

 

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite