La nouă luni de la prima cădere masivă de roci pe DN 57, în zona Cozla – Berzasca din Clisura Dunării, nu s-a reușit stabilizarea versantului și reluarea traficului în condiții de siguranță. Direcția Regională de Drumuri și Poduri a anunțat, astăzi, că urmează să fie efectuate noi detonări în zonă.
Intervențiile pe DN 57, la limita județelor Caraș-Severin și Mehedinți, în zona Cozla – Berzasca au început în februarie, în urma unei alunecări masive de teren produse la sfârșitul lunii ianuarie. În primăvară, antreprenorul lucrării de stabilizare a versantului a efectuat mai multe etape de detonare a stâncilor și de securizare a zonei printr-o structură de protecție a drumului, tip „polată”, însă căderile de roci au continuat, afectând traficul rutier.
Săptămâna trecută, au fost reluate reluate lucrările de realizare a structurii tip „polată” – grinzi de beton armat care au scopul de a reține eventualele blocuri de rocă cu risc de prăbușire, urmând ca în aceste zile să fie finalizată forarea coloanelor aferente fundației. „Lucrările pentru această structură fuseseră sistate din cauza instabilității versantului, dar după ce au fost efectuate derocări repetate, a putut reîncepe și realizarea polatei în condiții de siguranță. Suprastructura care se va realiza pe o lungime de circa 100 de metri este alcătuită dintr-un ansamblu de travee din beton armat turnat monolit, grinzi prefabricate, respectiv o placă de suprabetonare cu grosime variabilă și un strat de protecție de minimum 50 de centimetri grosime, din pământ, pentru atenuarea șocului produs de blocurile de rocă, în cazul în care se vor mai desprinde de pe versant”, au explicat reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara. Pe durata executării lucrărilor, circulația în zonă se desfășoară dirijat cu piloți de trafic.
La începutul săptămânii viitoare va fi efectuată o nouă detonare pentru evacuarea unei roci de mari dimensiuni, au mai precizat reprezentanții DRDP.
Sursă foto: DRDP Timișoara