Starea de alertă – prelungită. Dar și noi măsuri de relaxare adoptate de Guvern

 

Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile, începând din 12 iulie 2021, printr-o hotărâre de Guvern adoptată astăzi. Au fost aprobate, totodată, și noi măsuri de relaxare.

 

Propunerea privind prelungirea stării de alertă şi măsurile de prevenire şi control aplicate în contextul epidemiologic actual a fost făcută de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care adoptase, ieri, o hotărâre în acest sens. Una din modificările faţă de măsurile aflate în vigoare vizează creşterea perioadei pentru care sunt aplicabile exceptările de la măsurile de prevenire şi control al răspândirii COVID-19 pentru persoanele care au trecut prin boală, de la 14-90 la 14-180 de zile ulterioare datei confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

 

De asemenea, în privința măsurilor de relaxare „s-au mai făcut mici modificări”, a anunțat azi, de la Palatul Victoria, secretarul de stat Raed Arafat, care a detaliat: „Referitor la organizarea și desfășurarea activității instituțiilor publice sau private de cultură care administrează spații speciale destinate activităților cultural-artistice în aer liber, se permite până la 1.000 de persoane pe scaune; la organizarea de evenimente private – nunți, botezuri – suprafața pe persoană a fost modificată de la 4 la 2 metri pătrați – ca să fie toate la fel, că aveam unele 2 mp, unele 4 mp, acum o să fie 2 metri pătrați; la organizarea de evenimente private aferente meselor festive, din nou, 2 metri (distanța fizică, n.r.) în loc de 4; la locurile de joacă pentru copii nu se va mai solicita ca însoțitorii să fie vaccinaţi. Plus, la exterior la restaurante nu mai este regula de șase persoane la masă, deci, se elimină regula de șase persoane la masă, din momentul în care este eliminată și în interior”.

 

Referindu-se la creșterea numărului de infecții în Europa cu varianta Delta a coronavirusului, Arafat a subliniat că, în continuare, vaccinarea este soluția pentru a se evita un val 4 grav. „Măsurile se relaxează, dar, dacă crește incidența, din nou revenim la măsurile care se aplicau pe incidență. Pentru data de 1 august, nu pot să vă spun la acest moment ce alte măsuri se vor lua, dar clar este o țintă data de 1 august, după o analiză a situației epidemiologice din România și pandemice din lume. Dar rămânem pe recomandarea că vaccinarea rămâne singura soluție cel puțin pentru a evita un impact grav al infectării, și acest lucru se vede în alte țări unde, într-adevăr, chiar dacă a crescut numărul cazurilor semnificativ, totuși impactul pe secțiile de terapie intensivă nu este la fel ca și înaintea vaccinării. Și cei vaccinați care fac variante noi sunt mult mai puțini decât cei care nu sunt vaccinați, cel puțin astea sunt date pe care le-am văzut recent în Marea Britanie. Deci, rămâne recomandarea că vaccinarea este soluția pentru a evita un val 4 grav. Și, normal, nimeni nu poate să garanteze care va fi mersul lucrurilor în următoarea perioadă. Este posibil să fie o creștere, este posibil să fie o creștere controlabilă, cum a fost până acum. Totul depinde și de noi și de respectarea regulilor minime de sănătate care există”, a declarat Raed Arafat.

 

Sursă foto: capital.ro

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite