Workshops of Change III; Eveniment cinematografic: Lansarea filmului „Enescu, jupuit de viu”; Sterilizarea Salvează Vieți; Tabăra VIS DE COPIL și Tabăra de Literatură „Semenicul” sunt cele cinci proiecte care pot fi susținute prin taxa de participare la ediția din acest an a evenimentului sportiv cu strângere de fonduri AlerGând la Pădure.
Au fost deschise înscrierile pentru AlerGând la pădure, ediția a X-a, ce se va desfășura pe 26 octombrie în municipiul Reșița. Participanții vor avea la dispoziție șapte probe – patru de alergare, din care una virtuală, două drumeții și proba Te dai cu ORICE! –, iar taxa ta de înscriere reprezintă donație în comunitate pentru una din cele cauze selectate pentru această ediție.
„Ediția de anul acesta finanțează proiecte din mai multe domenii, tematicile sunt: Mediu, Educație, Social. Proiectele selectate în 2024 sunt axate pe: educația ecologică, protecția mediului, reciclare, educație nonformală, incluziune socială, grupuri vulnerabile. Participanții pot alege să susțină una din cauzele înscrise în concurs, iar fondurile acumulate în urma competiției din taxe de înscriere și donații vor fi folosite la implementarea proiectelor câștigătoare. Toți banii strânși se întorc înapoi în comunitate, înapoi la oameni”, transmite Fundația Comunitară Banatul Montan, organizatorul evenimentului.
Cele cinci cauze propuse de organizații non-guvernamentale pentru care pot fi făcute donații sunt:
Workshops of Change III – Spații Noi
„Oferta foarte slabă de activități de educație nonformală dedicată tinerilor din Caransebeș ne-a determinat să concepem acest proiect. Ne propunem să realizăm trei ateliere și un treasure hunt, fiecare având un impact specific asupra tinerilor. Pentru primul atelier, dorim să invităm un psiholog sau un psihoterapeut care să discute cu adolescenții despre stima de sine și gestionarea emoțiilor. Cel de-al doilea atelier se va concentra pe comunicare iar ultimul atelier va fi realizat în colaborare cu grupul de inițiativă Lănțuind prin Caransebeș”, transmit inițiatorii proiectului.
Eveniment cinematografic: Lansarea filmului „Enescu, jupuit de viu” – Lions Club Reșița Montană
Inițiatorii proiectului propun o serie de activități – proiecția filmului, o discuție cu regizorul Toma Enache și echipa sa, precum și interpretări ale unor lucrări de Enescu, oferind o experiență culturală completă și memorabilă pentru locuitorii orașului: „Lansarea acestui film în Reșița aduce nu doar o recunoaștere a valorii lui George Enescu, ci și o oportunitate de a îmbogăți peisajul cultural local, atrăgând iubitori de muzică, film și istorie din întreaga regiune. Evenimentul subliniază importanța promovării culturii românești și demonstrează angajamentul comunității locale în susținerea valorilor naționale”.
Sterilizarea Salvează Vieți – Asociația Dogs Center
Asociația oferă din donații o serie de activități: sterilizarea câinilor și a pisicilor comunitari, organizarea programelor școlare pentru a schimba mentalitatea noilor generații referitoare la iubirea faţă de animale, oferirea unui adăpost pentru un număr limitat de câini și pisici abandonați, asistență medicală pisicilor și câinilor comunitari, bolnavi sau răniți. „Oricâte vieți salvăm de pe străzi, oricâte cuști și țarcuri construim, nu vor fi niciodată suficiente pentru numărul de animale abandonate pe străzi. Noi am oferit spre adopție aproape 2.000 de animale în trei ani, dar numărul abandonului este de cel puțin 1.000 de animale în fiecare an! Sterilizarea salvează vieți! Doar prin sterilizare se poate stopa înmulțirea necontrolată!”, transmit reprezentanții asociației.
Tabăra VIS DE COPIL – Clubul Lions Onix Reșița
Tabăra este un proiect desfășurat deja de trei ani de către Clubul Lions Onix Reșița și care se adresează grupurilor de copii din familii defavorizate. „În verile anilor 2022, 2023 și 2024, clubul nostru, sprijinit anul acesta și de către Clubul Lions Montana, a organizat aceste tabere la Râul Alb și Secu, asigurând nu doar cazare și hrană sănătoasă pentru copii, dar și activități educative, interesante și deconectante. Dorim să continuăm și în anul 2025 și avem nevoie de sprijin financiar, pentru a oferi și altor copii oportunitatea unei săptămâni minunate, în mijlocul naturii”, transmit inițiatorii taberei.
Tabăra de Literatură „Semenicul” – Societatea Artistică Pro Banatul de Munte
Această tabără celebrează aproape 70 de ani de activitate ai cenaclului „Semenicul” și aduce un omagiu poetului Ion Chichere. Evenimentul se va desfășura pe parcursul a trei zile și va include două secțiuni principale – Concursul Național de Poezie „Ion Chichere” și Tabăra de Literatură care va reuni 30 de membri ai Uniunii Scriitorilor. Potrivit inițiatorilor, „prin aceste activități, Tabăra de Literatură își propune să promoveze literatura locală și națională, să celebreze moștenirea literară a lui Ion Chichere și să contribuie la dezvoltarea și aprecierea noilor talente literare”.
Înscrierea la AlerGând la Pădure 2024 se face online prin accesarea linkului: racetime.ro/events/116/register.