Street Delivery Reșița – ateliere, artă digitală și performativă, proiecții de film și tururi ghidate pe traseul funicularului

 

MKBT: Make Better și Primăria Reșița pregătesc prima ediție de Street Delivery Reșița, ce se va desfășura la finalul lunii iulie sub funicularul din Centrul Civic. Astfel, printr-o serie de evenimente inedite, organizatorii doresc să sărbătorească funicularul în ultimul său an în straie vechi, înainte de demararea proiectului de reconversie și refuncționalizare a acestuia.

 

Proiectul „Fantasticul Funicular – Ultimul an în straie vechi”, inițiat de MKBT: Make Better și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu cofinanțare din partea Primăriei Reșița, face parte din Laboratorul de Inovare Urbană Reșița 250, care acționează pentru prezervarea, valorificarea și promovarea patrimoniului industrial reșițean.

 

În cadrul proiectului, în perioada 26 – 28 iulie, va avea loc prima ediție de Street Delivery Reșița, în cadrul căreia vor avea loc o serie de evenimente menite să pună în valoare funicularul din Centrul Civic, una dintre structurile emblematice de patrimoniu industrial reșițean. Construit în perioada 1963 – 1964 sub forma unui pod metalic înalt de 60 de metri și lung de 700 de metri, funicularul a fost utilizat pentru a transporta calcar de la carierele de piatră din sudul orașului spre fabrica de var din Mociur, pe un traseu de peste trei kilometri ce traversează dealuri și zone locuite ale orașului. În 2018, funicularul a fost achiziționat de Primăria Reșița cu intenția de a-l readuce la viață într-o formă inedită.

 

„Primăria Reșița a cumpărat funicularul în 2018 de la un antreprenor care realizase că e prea complicat să-l demonteze și valorifice ca fier vechi. Și apoi și-a adus aproape arhitecții și ingineri vizionari și experimentați să-i gândească o nouă funcțiune. Proiectul tehnic e gata, urmează depunerea dosarului pentru accesarea unei finanțări europene pe axa New European Bauhaus pentru restaurarea și conversia sa. Funicularul va fi un nou schelet de mobilitate pietonală și de ciclism a orașului ce va racorda cartierele orașului de dealurile dimprejurul acestora, un proiect fanion ce aduce împreună patrimoniul industrial și cel natural al Reșiței, bogățiile sale cele mai de preț”, explică reprezentanții MKBT: Make Better.

 

Evenimentul Street Delivery Reșița de la sfârșitul lunii iulie va fi, potrivit organizatorilor, unul de celebrare a funicularului în ultimul său an înainte de demararea planificată a lucrărilor de restaurare, consolidare și conversie funcțională. Vor avea loc, în cadrul evenimentului, ateliere și dezbateri, proiecții de film, intervenții de arte digitale și performative, precum și tururi ghidate pe traseul funicularului. De asemenea, tot la sfârșitul lunii iulie, în Centrul Civic al Reșiței va fi instalată o expoziție despre istoria, funcționarea și viziunea de conversie funcțională a funicularului. Expoziția va putea fi vizionată și online, pe pagina: www.muzeulvirtualresita.ro

 

Proiectul „Fantasticul Funicular – Ultimul an în straie vechi” mai prevede și elaborarea unui plan de interpretare aferent patrimoniului industrial și natural reprezentat și parcurs de traseul funicularului. „Acest plan de interpretare este menit să inspire și fundamenteze amenajarea centrului de vizitare a funicularului, ce va fi situat în punctul termic dezafectat situat sub funicular, precum și amenajarea ulterioară de puncte de atracție și alte dotări de-a lungul traseului”, explică inițiatorii. Pentru implementarea proiectului, aceștia vor colabora cu: D Proiect, Fundația Comunitară Banatul Montan, Bike Attack, We Wilder și Muzeul Cineastului Amator.

 

 

Sursă foto: MKBT: Make Better

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available