Sunt nevoiți (sau nu) pacienții internați la Spitalul Județean de Urgență Reșița să-și cumpere medicamente?

 

Conducerea unității spitalicești din Reșița susține că nu, însă peste 40% dintre pacienții din luna martie spun că au fost trimiși să-și cumpere medicamente!

 

La ultima ședință a Consiliului de Administrație (CA) al Spitalului Județean de Urgență Reșița (SJUR), președintele CA Paul Purea i-a întrebat pe reprezentanții conducerii executive a spitalului dacă la ora asta există medicamente lipsă. „Nu există medicamente lipsă, decât medicamentele, să zic așa, rarități”, a răspuns directorul medical Gheorghe Beg, făcând trimitere la medicamente de tip Albumină, pe care singurul furnizor de pe piață nu le-ar avea.

 

Dr. Purea a mers mai departe și a întrebat: „Aparținătorii sau pacienții își mai plătesc medicamentele?”. Iar dr. Beg a fost categoric, niciun pacient sau aparținător nu este trimis să cumpere medicamente! „Medicamentele de uz curent există. Avem însă pacienți care vin și ei doresc, și pe mine mă întreabă. Nu, avem de toate!, le spun. Dar dacă nu aveți?, insistă unii. Deci sunt oameni care doresc, dar nimănui nu i se impune. În niciun caz nu îi trimitem la farmacie! Dar în momentul în care, să spunem, spitalul nu are de exemplu Albumină, nu se găsește niciunde, dacă vreți, aduceți, le zic, nu ne putem opune. Dar în mod curent nu își cumpără nimeni, avem de toate în spital!”, a afirmat directorul medical.

 

Ce spun pacienții, sunt nevoiți sau nu să cumpere medicamente odată ce au ajuns la spitalul din Reșița? Răspunsul acestora, al multora dintre ei, este public, și poate fi găsit pe site-ul guvernamental data.gov.ro, la rubrica „Mecanismul de feedback al pacientului – 2023”. Acest sistem de sondare a opiniei pacienților spitalelor publice este funcțional de 6 ani, în baza Ordinului nr. 1501/2016 al Ministerului Sănătății, emis de ministrul din acea vreme, Vlad Voiculescu.

 

Ultimele date colectate până în prezent, deci până în aprilie 2023, de la pacienții spitalului din Reșița fac trimitere chiar la situația de luna trecută, din martie 2023. Astfel, din prelucrarea și înregistrarea anonimă a opiniilor pacienților externați cu privire la calitatea serviciilor oferite în cadrul spitalului, prin completarea directă a chestionarului de feedback al pacientului, rezultă că 130 dintre pacienții internați în luna martie au răspuns (prin SMS sau e-mail) la întrebarea: A fost nevoie să cumpărați medicamente sau alte materiale sanitare?”. Și că 76 au zis NU, iar 54 – DA! Tradus în procente, sondajul realizat cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale arată că 41,5% dintre pacienții externați în martie susțin că au fost nevoiți să cumpere pe perioada internării la SJUR medicamente sau alte materiale sanitare.

 

Din aceeași bază de date aflăm că și în celelalte unități spitalicești din Caraș-Severin se întâmplă ca pacienții să fie nevoiți să-și cumpere medicamente: 33% răspunsuri afirmative la Spitalul Orășenesc Oțelu Roșu, 26,9% la Spitalul Municipal Caransebeș, 25% la Spitalul Orășenesc Moldova Nouă, 11% la Spitalul Orășenesc Oravița. Procentele sunt, așadar, semnificativ inferioare față de Spitalul Județean de Urgență, însă trebuie menționat că, nu de puține ori, cazurile mai complexe ajung să fie redirecționate de la unitățile spitalicești din orașe către spitalul din Reșița.

 

Dacă în prezent, așa cum susține directorul medical Gheorghe Beg, pacienții internați la Spitalul Județean din Reșița nu mai sunt nevoiți să-și cumpere medicamente – nu putem ști. Singurii care pot confirma, sau infirma, acest lucru sunt înșiși pacienții și aparținătorii acestora. Iar răspunsul lor îl vom afla când se va încheia centralizarea răspunsurilor pe luna aprilie din mecanismul de feedback al pacientului. Până atunci, rămânem la această realitate: 41,5% dintre pacienții lunii martie susțin că ei sau aparținătorii lor au fost trimiși de cadrele medicale să-și cumpere (de unde pot) medicamentele care nu s-ar găsi în spital. În spitalul în care directorul Beg ne asigură că în prezent, cu câteva excepții, avem de toate”.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite