Tablouri de peste 300.000 de euro confiscate de polițiști! Acestea ar fi fost furate de la un pictor austriac de grădinarul acestuia, un bănățean

 

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Caraș-Severin a oferit, astăzi, detalii în cazul unui furt de amploare ce a avut loc în urmă cu mai mulți ani. Potrivit anchetatorilor, un român ar fi sustras, din casa unui austriac, mai multe opere de artă pe care a reușit să le aducă în țară, în Caraș-Severin și Timiș.

 

Nouă tablouri furate din Austria, estimate la peste 320.000 de euro, au fost recuperate de polițiștii din Timiș și Caraș-Severin, sub coordonarea procurorilor din cadrul parchetelor de pe lângă judecătoriile Oravița și Timișoara, la sfârșitul anului trecut, în urma unor percheziții efectuate la patru adrese din cele două județe, la solicitarea autorităților judiciare austriece.

 

„În urma perchezițiilor, derulate în colaborare cu reprezentanți ai Poliției din Austria și ai Ambasadei Republicii Austria în România, au fost indisponibilizate nouă tablouri, ce au fost estimate la peste 320.000 de euro. Operele de artă ar fi fost sustrase în urmă cu mai mulți ani, de un cetățean român, din locuința unui artist austriac, fiind aduse ulterior la adresele acestuia din Caraș-Severin și Timiș. Cele nouă tablouri au fost predate polițiștilor austrieci și transportate pe teritoriul statului de proveniență”, informează IPJ Caraș-Severin, prin intermediul unui comunicat de presă transmis astăzi, 7 martie.

 

 

Cazul a fost făcut public abia acum ca urmare a unui articol apărut în ziarul austriac Der Standard în 3 martie 2023, mediatizat astăzi și de o publicație centrală din România.

 

Potrivit ziariștilor austrieci, citați de adevarul.ro, românul de la care au fost confiscate tablourile are 49 de ani și a lucrat, în perioada 2002-2010, pentru pictorul de renume mondial Hermann Nitsch (decedat în anul 2022, la vârsta de 83 de ani). Angajat ca grădinar al artistului, românul ar fi avut avut acces nelimitat în sediul privat al familiei pentru care lucra. Pe parcursul celor opt ani în care s-a aflat în slujba lui Hermann Nitsch, el a plecat acasă cu mai multe lucrări realizate de celebrul pictor. Astfel, este acuzat că a ajuns să fure, în complicitate cu soția sa, tablouri în valoare de 435.000 de euro.

 

După moartea artistului, românul a venit cu tablourile acasă, în Banat, iar ani la rândul nimeni nu a sesizat furturile. Doar că în 2020, bărbatul în vârstă de 49 de ani a divorțat de soția sa, iar unele tablouri i-au revenit acesteia. Fosta nevastă a inculpatului a găsit client un cetățean sârb, stabilit în România. La rândul său, acesta i-a încredințat sarcina de a vinde lucrările unui român din Germania. Bărbatul, în vârstă de 59 de ani, a scos la licitație primele două tablouri Nitsch în Austria. Alte două au fost sechestrate de poliție înainte de începerea licitației, iar alte două lucrări ale pictorului au fost găsite și recuperate la Viena în august 2021.

 

Mai concret, conform cercetărilor făcute de ziariștii austrieci, patru tablouri au ajuns în casa de licitații Dorotheum. Românul ascunsese proveniența presupus ilegală a pânzelor și a numit-o pe mama lui drept proprietară de a lucrărilor. Două dintre acestea, despre care se spune că provin dintr-o „colecție privată, Germania”, au fost licitate în iunie 2021 pentru 15.000 și, respectiv, 19.000 de euro. Încasările din vânzare nu au fost însă virate românilor, fiind confiscate de anchetatori.

 

În luna noiembrie 2022 au fost efectuate simultan cinci percheziții domiciliare, una în Germania și patru în România, în Caraș-Severin și Timiș, soldate cu indisponibilizarea a nouă tablouri. Toate aceste opere de artă au ajuns, apoi, în posesia autorităților din Austria. Potrivit Der Standard, citat de adevarul.ro, alte trei tablouri furate, în valoare de 164.000 de euro, nu au fost încă găsite și sunt în continuare căutate de poliție.

 

În timpul interogatoriilor, bărbatul de 49 de ani și fosta soție au susținut că au primit operele de artă cadou de la Nitsch.

 

Sursă foto: IPJ Caraș-Severin

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite