Termen-limită pentru toți comercianții de băuturi: 28 februarie 2023

 

Producătorii și comercianții de băuturi trebuie să se înregistreze până la data de 28 februarie 2023 în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare (SGR). Înregistrarea este obligatorie conform HG 1074/2021.

 

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A., administratorul SGR, anunță producătorii, importatorii și comercianții de băuturi că a început înregistrarea în baza de date a sistemului, etapă preliminară intrării în funcțiune a SGR, unul dintre cele mai importante proiecte de economie circulară  din România. Astfel, toate societățile comerciale din România care au calitatea de producători, importatori sau  comercianți de produse din categoriile apă îmbuteliată, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, în ambalaje de unică folosință din plastic, sticlă sau aluminiu, cu dimensiuni între 0,1 litri și 3 litri, precum și companiile din industria ospitalității ce comercializează aceste produse au obligația, conform Hotărârii de Guvern nr. 1074/2021, să se înregistreze online, în baza de date a Sistemului de Garanţie-Returnare, pe site-ul www.returosgr.ro.

 

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) este conceput pentru a încuraja returnarea ambalajelor de băuturi de unică folosință pentru a fi reciclate, contribuind în acest fel la creșterea cantității și a calității materialelor colectate pentru reciclare.

 

Comercianții de băuturi, precum și companiile care activează în domeniul ospitalității (HoReCa) vor fi responsabili să se asigure că băuturile pe care le vând pe piața românească provin de la un producător înregistrat în SGR și vor percepe o garanție de 0,50 lei la vânzarea fiecărei băuturi. De asemenea, comercianții  trebuie să organizeze puncte de returnare a ambalajelor de băuturi, în cadrul cărora  să ofere serviciul de preluare a ambalajelor și returnare a garanției către consumatori. Primul pas pentru indeplinirea responsabilităților legale este înregistrarea în baza de date a SGR, iar comercianții de băuturi o pot face accesând link-ul: https://portal.returosgr.ro.

 

Este considerat comerciant în scopul SGR orice persoană juridică ce desfășoară activităţi de comercializare a produselor în ambalaje SGR către consumatorii finali, inclusiv activități din industria hotelieră, a serviciilor alimentare, unităţi care organizează evenimente, pregătesc şi servesc alimente şi băuturi. Ghidul de înregistrare poate fi consultat aici: www.returosgr.ro/info-comercianti.

 

Conform HG 1074, producătorii, importatorii și comercianții trebuie să se înregistreze până pe data de 28 februarie 2023. „Neînregistrarea în baza de date operată de către administratorul SGR atrage după sine o amendă între 20.000 și 40.000 lei.”, subliniază administratorul SGR.

 

Sistemul Garanție-Returnare va deveni funcțional începând cu 30 noiembrie 2023, iar consumatorii vor putea să returneze în magazine ambalajele din plastic, sticlă sau metal pentru băuturi. SGR reprezintă un sistem în care românii vor plăti o garanție de 0,50 lei atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți în cadrul magazinelor. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal.

 

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A., se arată într-un comunicat transmis de administratorul SGR, oferă pe toată perioada înscrierii asistență prin call center, la numărul de telefon: 0212070009. Accesul la un operator este disponibil de luni până vineri între orele 09.00-18.00, cu excepția sărbătorilor legale.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite