Regulamentul privind activitatea de ridicare, transport, depozitare şi eliberare a vehiculelor staţionate neregulamentar pe domeniul public sau privat al municipiului Reșița intră în vigoare începând de miercuri, 1 septembrie. Acesta a fost aprobat în ședința de Consiliu Local de la sfârșitul lunii iulie.
La Reșița, mașinile parcate neregulamentar pe trotuare, spații verzi, în staţiile mijloacelor de transport public, pe pistele pentru biciclete sau în alte locuri interzise vor fi ridicate începând de miercuri, 1 septembrie, iar pentru recuperarea lor șoferii vor fi nevoiți să achite o taxă de 500 de lei, reprezentând contravaloarea activității de ridicare şi transport, la care se adaugă 100 lei/zi pentru depozitare şi custodie sub pază.
„Eu sper ca șoferii să înțeleagă și să își parcheze mașinile acolo unde trebuie, pentru că altfel nu vor face altceva decât să genereze o sursă de venit pentru oraș. Nu e rău nici așa pentru noi, pentru oraș, dar pentru ei va fi mai dificil, pentru că vor trebui să meargă să plătească și să le recupereze”, a declarat primarul Ioan Popa în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o săptămâna trecută.
Măsura este una menită să descurajeze deplasarea cu autovehiculele în interiorul orașului și se înscrie în strategia edilului Ioan Popa de a face din Reșița un oraș smart, cu soluții eco pentru deplasarea dintr-o locație în alta. „Noi vrem să facem un oraș pentru oameni, nu un oraș pentru mașini. Introducem autobuze electrice, tramvaie, facem piste de biciclete, trotuare generoase pentru pietoni. Încercăm să facem «orașul la zece minute». Adică, pe un areal de zece minute să ai tot ce îți trebuie: grădiniță, magazin, parc, loc de joacă, astfel încât să nu fii obligat să te miști pe distanțe foarte lungi. Eu nu sunt prietenul automobiliștilor, sunt prietenul oamenilor care circulă pe picioare, cu bicicleta, cu mijloacele de transport în comun”, a explicat Ioan Popa.
Edilul a precizat că, în momentul de față, sunt locuri de parcare suficiente în oraș astfel încât șoferii să nu fie nevoiți să parcheze în locuri interzise, iar celor care au dificultate în a le găsi le-a recomandat să utilizeze mijloacele de transport în comun sau bicicletele pe care Primăria le pune gratis la dispoziție.
Sursă foto: Gelu Ardeleanu