În ședința de astăzi a Consiliului Județean Caraș-Severin, în care avea să fie votat bugetul județului, a fost suplimentată ordinea de zi cu un proiect de hotărâre ce s-a dovedit a fi o minge (de 37 de milioane de lei) ridicată la fileu de vicepreședintele Marius Isac aliaților săi din PSD. Care nu s-au sfiit să joace curat murdar și de această dată, susținuți de PMP.
Fostul liberal Marius Isac a propus suplimentarea ordinii de zi a ședinței extraordinare de astăzi cu un proiect de hotărâre privind distribuirea sumelor provenite din impozitul pe venit. Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) poza într-un om de bună-credință, propunând repartizarea banilor în funcție de numărul locuitorilor și de mărimea fiecărei unități administrative, după datele ultimului recensământ. Dar totul era, de fapt, un scenariu de prost gust pus în scenă de pesediști, cu ajutorul lui Isac. Proiectul nu trecuse prin comisiile de specialitate, nu avea avize, dar pesediștii s-au pus să interpreteze Codul Administrativ după bunul plac. Și-au făcut pe dracu-n patru ca proiectul să intre pe ordinea de zi.
Cel care s-a prins din prima ce se pune la cale a fost Hadrian Popescu, liderul Forța Dreptei Caraș-Severin. Deși nu are calitatea de consilier județean, acesta a cerut să ia cuvântul. Ioan Crina a sărit ca ars, „să vină la punctul Diverse (deci la finalul ședinței, n.r.), nu acuma!”, dar președintele CJ Romeo Dunca i-a tăiat-o pesedistului: „Vreau eu să-l aud”.
Hadrian Popescu i-a răspuns mai întâi liderului Grupului PSD, „Domnu Crina, dacă vă încurcă Codul Administrativ, soluția-i simplă: sunați la București, la monstruoasa coaliție, dă deseară o ordonanță de urgență și se rezolvă!”, iar apoi, anticipând că se va veni cu un amendament care vă taia banii propuși Reșiței și altor 20-30 de primării, s-a adresat celor patru consilieri județeni PMP, ale căror voturi erau indispensabile planului pesedist. „Fac un apel la colegii mei de alianță (Alianța Dreapta Unită, n.r.), la colegii din partidul lui Luci Voina, că nu pot să-i zic partid de dreapta în momentul de față cât timp dvs. aveți acest pact cu PSD. Vă rog să nu votați amendamentele, să nu le spun nesimțite, pe care le introduce PSD-ul! Vă rog să nu văduviți UAT-urile din Caraș de niște sume pe care le merită! Dacă veți continua acest pact, această alianță cu roșiii, la Caraș-Severin nu mai putem vorbi de liste comune!”, a spus în plen Popescu.
Liderul Grupului PNL, Mircea Teodorescu, i-a cerut lui Isac să-și retragă proiectul, să-l lase pentru ședința ordinară din această lună, iar până atunci poate fi analizat. Isac, însă, nu și nu. Astfel că s-a trecut la vot, iar majoritatea roșie (17 prezenți) a impus includerea proiectului pe ordinea de zi.
Iar ședința s-a desfășurat în continuare așa cum au vrut social-democrații. Având doar un absent (Valentin Zaharia de la Oravița), aceștia nu au mai ieșit din sală sub false pretexte (cum făcuseră în februarie) la votarea bugetului județean și cel al CJ. Și au votat și proiectul privind utilizarea sumei de 82 milioane lei din excedentul bugetar de 95 de milioane, dar în forma dorită de Crina: cu schimbarea destinației celor 2,5 milioane lei propuse de Dunca pentru cumpărarea de la Aquacaraș a utilajelor de toaletare/deszăpezire drumuri județene. Romeo Dunca l-a întrebat retoric pe Crina de ce nu ia acei bani din cele 13 milioane lei nerepartizate încă, dar explicația o știm cu toții: de ce să se facă lucrări ieftine din forțe proprii, când acestea pot fi lăsate pe bani mult mai mulți pentru firmele de casă ale unor oameni politici?
Momentul adevărului
La finalul ședinței i-a venit rândul și proiectului celor 37 de milioane de lei, inițiat de Marius Isac. Și s-a întâmplat așa cum anticipau liberalii, Crina a anunțat depunerea unui amendament de către pesediști. Un amendament căruia nici măcar nu a vrut să-i dea citire, dar pe care l-a citit în plen Romeo Dunca – pentru a afla toți cetățenii județului cât de nedreaptă este împărțirea propusă de PSD. Așa a putut auzi toată audiența, inclusiv Marius Isac, a cărui propunere de repartizare a banilor era făcută ferfeniță, că municipiul Reșița va primi doar 1.650.000 lei, pe când celălalt municipiu, Caransebeș, 2.500.000 lei. Oravița – 450.000 lei, Băile Herculane și Moldova Nouă – câte 250.000 lei, pe când Bocșa, Oțelu Roșu – câte 2.450.000 lei. Comunele cu primari PNL care nu trec la PSD – câte 50.000 de lei, iar celelalte, cu primari social-democrați sau pe cale să treacă la PSD – între 500.000 și 700.000 lei!
Liberalii au reacționat, luându-l în vizor pe Isac: Ioan Cojocaru – „Aș vrea să văd dacă măcar Marius Isac se va înverșuna și va da cu pumnul în masă la propunerile ticăloase ale lui Crina și va ieși din sală în semn de protest că-i strică frumusețe de proiect”; Mircea Teodorescu – „Întrucât amendamentul nu respectă condițiile din proiectul dvs., vă solicit să retrageți proiectul”. Isac ar fi avut astfel ocazia să arate că el chiar crede în propunerile sale, că distribuirea banilor trebuie făcută în funcție de mărimea UAT-urilor, însă și-a dat încă o data arama pe față: „Nu-l retrag, mergem înainte!”. Și s-a mers înainte, așa cum au vrut pesediștii. Proiectul nefiind retras, s-a purces la votarea amendamentului. Erau necesare 16 voturi pentru a trece. Din cei 17, Isac și-a permis să se abțină (nici măcar contra amendamentului pesedist n-a avut tupeul să voteze!), iar ceilalți 16 au votat „pentru”. 16, pentru că cei patru pemepiști au votat și de această dată alături de PSD.