Trafic cu bunuri de patrimoniu cultural. Polițiștii cărășeni au recuperat o carte de cult veche de aproape 200 de ani, furată dintr-o biserică

 

Polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale Caraș-Severin au reușit să recupereze aproape o sută de cărți și documente bisericești vechi, provenite, cel mai probabil, din traficul cu bunuri de patrimoniu furate. Printre acestea se numără o carte bisericească tip Minei, tipărită la Blaj în 1838, despre care se presupune că ar fi fost sustrasă dintr-un lăcaș de cult din țară.

 

Luna trecută, polițiștii, sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița, au efectuat trei percheziții domiciliare în Caraș-Severin, în urma cărora au fost găsite și indisponibilizate 93 de cărți și documente vechi, bisericești, despre care există indicii că provin din traficul cu bunuri culturale mobile sustrase. Iar săptămâna aceasta, în urma activităților efectuate în domeniul combaterii traficului cu bunuri de patrimoniu cultural, polițiști de la Serviciul de Investigații Criminale au recuperat o carte bisericească tip Minei, tipărită la Blaj în 1838, despre care se presupune că ar fi fost furată dintr-un lăcaș de cult din țară.

 

Obiectele susceptibile de clasare în patrimoniul cultural național au fost predate unui  muzeu, pentru expertizare și demararea procedurilor de includere în patrimoniul cultural național al României.

 

„Potrivit Legii nr. 182 din 2000, în categoria bunurilor ce alcătuiesc patrimoniul cultural național mobil se regăsesc și manuscrise, incunabule, cărţi rare şi cărţi vechi, cărţi cu valoare bibliofilă, documente şi tipărituri de interes social,  documente de arhivă, hărţi şi alte materiale cartografice, iar vânzarea publică a bunurilor culturale mobile aflate în proprietate privată sau intermedierea vânzării se efectuează numai prin operatori economici autorizați de către Ministerul Culturii. Nu achiziționați astfel de obiecte de pe diferite platforme sau site-uri, dacă nu aveți certitudinea asupra provenienței licite a acestora”, avertizează polițiștii.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite