Pompierii au fost sesizaţi aseară, printr-un apel la numărul unic de urgenţă 112, că la o casă situată pe strada Nera din Reşiţa se simte miros puternic de gaz metan.
A fost mobilizare impresionantă de forţe de salvare şi intervenţie, aseară, pe strada Nera din municipiul Reşiţa. În urma unui apel la 112, prin care a fost sesizat miros puternic de gaz metan, la faţa locului s-au deplasat două echipaje de pompieri, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, două ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță, din care una cu medic, două echipaje ale Inspectoratului de Poliție Județean și un echipaj al distribuitorului de gaz metan.
Până la sosirea echipajelor, vecinii reuşiseră să scoată un bărbat din locuinţa de unde provenea mirosul de gaz. „Bărbatul, în vârstă de 69 de ani, era inconștient, cu semne vitale. A fost preluat și transportat la spital de către ambulanța SMURD, însoțită de o asistentă din cadrul Serviciului de Ambulanţă”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic”, Iulia Rusan. Forţele de intervenţie au întrerupt alimentarea cu gaz și au asigurat ventilarea locuinței, prin deschiderea ușilor și a ferestrelor. În casă, a fost găsită o femeie în stop cardio-respirator. „Pompierii au început de îndată manevrele de resuscitare, până la sosirea echipajului cu medic care, din nefericire, a declarat decesul femeii de 44 de ani, în urma intoxicării cu monoxid de carbon”, a precizat Iulia Rusan.
Pompierii reamintesc care sunt principalele măsuri de prevenire a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon:
- coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător;
- încăperile trebuie aerisite frecvent;
- totodată, se impune supravegherea aparatelor care funcţionează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.
De asemenea, pentru protejarea locuinţei, pompierii recomandă instalarea a cel puţin unui detector de monoxid de carbon, respectând instrucţiunile fabricantului.
UPDATE – ora 12.25
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, „cadavrul persoanei nu prezenta urme vizibile de violență, fiind transportat la Serviciul de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cauzelor decesului. De asemenea, s-a constatat că în locuință exista o sobă de teracotă racordată la gaz, care era folosită ca sursă de încălzire, la fața locului intervenind și un echipaj al companiei de furnizare a gazelor naturale”. Polițiștii continuă cercetările în cadrul dosarului penal întocmit, în vederea stabilirii cu exactitate a tuturor cauzelor și împrejurărilor care au condus la decesul persoanelor.