„Fun Flow Reșița”, „Să cunoaștem peșterile de lângă casă!” și „Caiet de Reșița” sunt proiectele înscrise anul acesta în competiția „AlerGând la Pădure” – eveniment sportiv cu strângere de fonduri pentru comunitatea locală.
Cea de a VIII-a ediţie a concursului de alergare montană „AlerGând la Pădure“ se va desfășura pe 30 octombrie, de la ora 09.00, în Reşiţa. Participanţii – alergători profesioniști și amatori – pot alege să susţină una din cele trei cauze înscrise în concurs – „Fun Flow Reșița”, „Să cunoaștem peșterile de lângă casă!” și „Caiet de Reșița” – iar fondurile acumulate din taxele de înscriere şi donaţii vor fi folosite la implementarea proiectelor câştigătoare.
„Fun Flow Reșița” este un proiect al Asociației The Serious Road Trip România, dedicat tinerilor și adulților din Reșița, prin care comunitatea va descoperi funambulismul – mersul în echilibru pe un fir de metal cu ajutorul unui balansier – și participanții vor crea un performance peste râul Bârzava. „Funambulismul, este o formă de artă străveche și o metodă inovativă de educație non-formală pentru încurajarea disciplinei mentale și a puterii de concentrare (focus mental), în același timp fiind o activitate care crește conștientizarea corpului și a unei posturi înalte, unde coloana vertebrală este activă și menține corpul în echilibru”, explică inițiatorii proiectului. Acesta se va desfășura în două etape: două zile de descoperire, pe parcursul cărora locuitorii orașului vor fi încurajați să participe la atelierele de funambulism și mișcare conștientă și, de asemenea, va avea loc o masă rotundă unde se va discuta despre starea de bine și importanța activităților fizice în exterior pentru un flow mental pozitiv; cinci zile de ateliere cu participanți care vor alege să exploreze mai departe echilibrul și să dobândească competențele de a traversa râul Bârzava în echilibru pe un fir de metal, în cadrul unui performance colectiv.
„Să cunoaștem peșterile de lângă casă!”, proiect inițiat de Asociația Speologică Exploratorii, își propune instruirea a 20 de persoane în identificarea și parcurgerea mediului subteran; identificarea a 40 de cavități naturale și artificiale de pe raza unității administrativ-teritoriale Reșița; organizarea unei expoziții de fotografie online și stradal. „Reșița este unul din puținele municipii reședință de județ care deține suprafețe carstice cu numeroase peșteri și tunele artificiale. Prin intermediul proiectului, membrii comunității vor fi instruiți și implicați în cunoașterea acestor zone, identificarea peșterilor și prospectarea lor. Astfel la finalul activităților proiectul își propune să aibă cel puțin 20 de voluntari speologi din municipiu și un inventar prin metode participative de identificare a peșterilor din apropierea orașului. Se dorește dezvoltarea activității speologice în comunitate și cunoașterea subteranelor din apropierea Reșiței”, explică inițiatorii.
„Caiet de Reșița” este un proiect pilot al Ioanei Ciolea și al lui Andrei Bălbărău, care dorește să ofere o metodă interactivă de cunoaștere a orașului. Potrivit acestora, „ghidul va fi un hibrid între un manual, dar și caiet de exerciții, cu întrebări și mai multe variante de răspuns. Va fi compus din patru caiete tip broșură, care vor reprezenta câte o categorie diferită. Tinerii care vor primi aceste caiete, vor explora la pas mai multe zone din oraș. Cu caietul în mână, vor completa, vor răspunde la întrebări, vor colora desene inspirate la fața locului, vor desena și vor scrie o mică poveste despre experiența avută. Aceste acțiuni se vor desfășura pe durata a patru luni”.
Alergătorii profesioniști și amatori care doresc să participe la una din cele trei probe ale concursului „AlerGând la Pădure” – maraton, semimaraton, cros – și să susțină financiar una din cauzele propuse se pot înscrie online prin completarea formularului: https://alergandlapadure.ro/inscriere/. Mai multe detalii despre trasee, cauzele susținute și programul competiției se regăsesc pe siteul evenimentului: https://alergandlapadure.ro/.
„În ultimele ediții, concursul nostru a reușit să mobilizeze la startul competiției peste 1.000 de participanți. Așadar, pe 30 octombrie te invităm să iei parte la evenimentul care va aduce împreună copii, părinți și bunici, pasionați de mișcare în aer liber, sportivi de performanță și oameni cu suflet mare dispuși să contribuie la viitorul nostru. Toţi banii strânşi se întorc înapoi în comunitate, înapoi la oameni”, transmit organizatorii evenimentului, Fundația Comunitară Banatul Montan.
Foto: facebook AlerGând la pădure