Țuică de prune cu canabis? Livadă penală în Caraș-Severin

 

Un bocșean a închiriat în acest an unor timișoreni casa pe care o deține în comuna Ramna. Sâmbătă, 26 august, când să-și culeagă producția de prune din livada ce împrejmuia imobilul închiriat, a constatat că printre pomi apăruseră ca din senin zeci de ghivece cu plante ce semănau cu canabisul. Omul a sunat imediat la 112, nu de altceva, dar vrea să facă o țuică tradițională, curată.

 

Ce a urmat după telefonul dat de bocșean la 112? În aceeași zi, 26 august, în urma cercetărilor efectuate de polițiști de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Caraș-Severin, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore față de trei bărbați, într-un dosar penal având ca obiect un grup infracțional organizat implicat în săvârșirea infracțiunilor de cultivare de droguri de risc și deținere de droguri de mare risc în vederea consumului propriu. „De la persoanele bănuite, au fost descoperite și ridicate o cultură outdoor formată din 103 plante de cannabis, în diferite stadii de vegetație, cu înălțimi cuprinse între 0,5 m și 1,20 m, în cantitate totală de peste 20 de kilograme masă verde brută, peste 250 de grame fragmente vegetale şi muguri de cannabis masă verde uscată, precum și 3 telefoane mobile”, informează reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Caraș-Severin.

 

Semințele de canabis, aduse din Spania

 

Din cercetări a reieșit că, în luna iulie 2023, unul dintre bănuiți, pentru promisiunea unor câștiguri materiale și posibilitatea consumului de canabis, ar fi racolat două persoane, constituind un grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de risc. În perioada iulie – august 2023, liderul grupului ar fi achiziționat din Spania o cantitate importantă de semințe, ar fi înființat și întreținut o cultură de canabis, ceilalți doi bănuiți acordând sprijin prin supravegherea și udarea culturii, precum și prin găsirea unui imobil în zona rurală a județului Caraș-Severin, pe care, spun polițiștii, liderul grupului l-ar fi închiriat.

 

Astfel, „în dimineața de 26 august, la ora 06.57, polițiști de la Poliția Orașului Bocșa au fost sesizați prin apel 112 de către un bărbat, de 27 de ani, din Bocșa despre faptul că deține un imobil în satul Bărbosu, comuna Ramna, pe care, în acest an, l-a închiriat unor persoane din municipiul Timișoara, ale căror date de identificare nu le cunoaște, iar în acea dimineață, când s-a deplasat la imobilul în cauză pentru a-și culege producția de prune, în livadă a găsit mai multe ghivece cu plante cu aspect de cannabis. Imediat la fața locului s-a deplasat un echipaj de poliție de la Secția 5 Poliție Rurală Bocșa, care a constatat că cele sesizate se confirmă, în livada bărbatului fiind descoperite 103 ghivece cu plante de canabis, precum și diferite cantități de fragmente vegetale și muguri de plantă uscată. De asemenea, polițiștii l-au identificat pe un bărbat, de 40 de ani, din Jebel, care ar fi fost lăsat de chiriași să asigure paza imobilului respectiv. La fața locului a fost solicitată echipa operativă din cadrul Poliției Orașului Bocșa, fiind informați și polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin”, informează Alina Boeru, purtător de cuvânt al IPJ.

 

Prins când stătea de șase

 

Totodată, polițiștii au observat în proximitatea imobilului un autoturism înmatriculat în județul Timiș, care, la vederea acestora, a părăsit zona. Oamenii legii au pornit în urmărirea autoturismului, l-au oprit în localitate și au stabilit că la volanul acestuia se afla un bărbat de 33 de ani, din județul Timiș. În habitaclul mașinii descoperind resturi de țigarete și substanțe uscate de culoare brun-oliv, polițiștii l-au testat pe șofer cu testul rapid Drager și ulterior cu aparatul Drager DrugTest, la ambele testări rezultatele fiind pozitive. Aparatul DrugTest a indicat rezultat pozitiv pentru THC, motiv pentru care bărbatul a fost condus la spital, unde i-au fost prelevate mostre biologice. Polițiștii i-au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

 

Cercetările în acest caz au fost preluate apoi de echipa operativă din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraș-Severin, care a stabilit că trei bărbați, cu vârste cuprinse între 33 şi 40 de ani, toţi din județul Timiş, ar fi înființat și întreținut o cultură de canabis, în vederea comercializării către diferite persoane, precum şi pentru consumul propriu.

 

Un arestat, doi sub control judiciar

 

Ieri, 27 august, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Caraș-Severin cu propunerea de arestare preventivă, pentru 30 de zile, a persoanei care a inițiat grupul infracțional organizat, iar față de ceilalți doi a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile. În aceeași zi, propunerea a fost admisă, judecătorul de drepturi și libertăți dispunând arestarea preventivă a liderului grupului.

 

La activități au participat polițiștii Inspectoratului de Poliţie Județean Caraș-Severin și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Caraș-Severin.

 

 

Sursă foto: IPJ Caraș-Severin

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available