Absolvenții de liceu cu diplomă de Bacalaureat interesați să-și continue studiile la Centrul Universitar UBB din Reșița pot opta pentru specializări oferite de șase facultăți: Inginerie; Științe Economice și Gestiunea Afacerilor; Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Sociologie și Asistență Socială; Educație Fizică și Sport; Psihologie și Științe ale Educației.
Admiterea de vară la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) va începe luni, 15 iulie, și se va desfășura, la Centrul Universitar din Reșița, după următorul calendar:
- Facultatea de Inginerie: 15 – 22 iulie;
- Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor: 15 – 19 iulie;
- Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării: 15 – 19 iulie;
- Facultatea de Sociologie și Asistență Socială: 15 -19 iulie;
- Facultatea de Educație Fizică și Sport: 15 – 19 iulie;
- Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației: 15 -18 iulie.
Înscrierea candidaților se face online, accesând platforma de admitere a UBB la adresa https://infoadmitere.ubbcluj.ro/ro/, însă, la fel ca în fiecare an, din dorința de a veni în sprijinul candidaților, în incinta Centrului Universitar UBB din Reșița, la Campus Café, vor fi amenajate centre suport menite să ofere sprijin logistic în procesul de admitere, în intervalul orar 09.00 – 16.00.
În total, la cele cinci facultăți sunt disponibile la studii de licență 539 de locuri – 191 la buget și 348 cu taxă. Cele mai multe locuri – 184, dintre care 60 la buget și 123 cu taxă – sunt oferite de Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, la trei specializări – Economia comerţului, turismului şi serviciilor; Contabilitate şi informatică de gestiune; Marketing. Facultatea de Inginerie vine cu o ofertă de 139 de locuri – 61 la buget și 78 cu taxă – la Inginerie mecanică; Electromecanică; Informatică aplicată în inginerie electrică; Informatică industrială. Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării vine cu 17 locuri la buget și 30 cu taxă, la specializarea Administraţie publică; Facultatea de Sociologie și Asistență Socială – 20 de locuri la buget și 40 cu taxă, la specializarea Asistență socială; Facultatea de Educație Fizică și Sport – 16 locuri la buget și 34 de locuri cu taxă la Educaţie fizică şi sportivă, iar la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației sunt disponibile 17 locuri la buget și 43 cu taxă la Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar.
În ceea ce privește selecția candidaților, fiecare facultate are propriile criterii. La trei dintre acestea media examenului de Bacalaureat are pondere de 100%. Este vorba despre Științe Economice și Gestiunea Afacerilor; Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, respectiv Sociologie și Asistență Socială, cu precizarea că la aceasta din urmă, în cazul licențiaților se ia în calcul media examenului de licență. De asemenea, va exista și o probă eliminatorie constând în prezentarea unei scrisori motivaționale, la Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și la Sociologie și Asistență Socială, respectiv a expunerii și reprezentării grafice a unui conținut economic, Științe Economice și Gestiunea Afacerilor. La Facultatea de Inginerie se ia în calcul media aritmetică cu două zecimale a probelor scrise doi și trei de la examenul de Bacalaureat (proba obligatorie a profilului, respectiv proba la alegere a profilului), cu pondere 100% în media de admitere. De asemenea, candidații care au obținut în ultimii patru ani premiile I, II, III sau mențiune la faza internațională sau națională a olimpiadelor școlare obțin media de admitere 10. Singura facultate unde nu contează media de la Bacalaureat este cea de Educație Fizică și Sport, unde admiterea se face exclusiv în baza rezultatelor obținute la traseul aplicativ pentru evaluarea aptitudinilor motrice.
Mai multe informații despre Admiterea 2024 la programele de studii ale Universității Babeș-Bolyai de la Reșița, respectiv actele necesare, condițiile de înscriere, taxele de studiu, condițiile de admitere, cerințele pentru înmatriculare, sunt detaliate pe pagina web a Centrului Universitar UBB Reșița, la adresa: https://resita.extensii.ubbcluj.ro/admitere-2024/.
„Și în acest an, candidații care aleg să-și desăvârșească formarea profesională la UBB Reșița vor avea, ca studenți, o serie de beneficii: burse atractive de la MEN și din venituri proprii, care se pot cumula; burse speciale acordate de agenți economici din Reșița și din județ; cazare în căminul studențesc, modernizat; masa la Campus Cafe din incinta universității la prețuri subvenționate; acces gratuit la aplicațiile Microsoft 365; bibliotecă modernă și acces la baze de date electronice; acces la facilități sportive: sală de forță, sală de sport polivalentă; Acces la burse pentru stagii în străinătate prin programul ERASMUS+ și prin acorduri bilaterale; perfecționare prin studii de masterat și doctorat; transport CFR și local subvenționat”, transmit reprezentanții Centrului Universitar UBB Reșița.