Un bărbat a murit după ce a căzut de pe moped, în Coronini. Peste 30 de accidente cu bicicliști, conducători de mopede și motocicliști, anul acesta, în Caraş-Severin

 

Bărbatul care şi-a pierdut viaţa după ce a căzut de pe moped nu deținea permis de conducere și nu purta cască de protecție în momentul producerii accidentului.

 

Accidentul a avut loc duminică seara, pe un drum în pantă din localitatea Coronini. Potrivit poliţiştilor care au efectuat verificările, „un bărbat de 62 de ani în timp ce conducea un moped ar fi acroșat un câine care traversa strada în fugă, pierzând controlul asupra autovehiculului și răsturnându-se pe sensul său de deplasare. Bărbatul nu deținea permis de conducere și nu purta cască de protecție în momentul producerii accidentului”. În urma accidentului a rezultat rănirea gravă a bărbatului de 62 de ani, care a fost transportat la spital, unde a decedat ulterior. În acest caz a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii continuă cercetările.

 

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin informează că de la începutul anului până în prezent s-au înregistrat patru accidente în care au fost implicate mopede, soldate cu un deces, un rănit grav și doi răniți ușor. Toate s-au produs din vina conducătorilor de mopede, iar cele mai multe au fost în mediul rural, pe străzi adiacente. În ceea ce priveşte accidentele în care au fost implicați bicicliști, anul acesta au avut loc 22, majoritatea (17) fiind produse din vina acestora. În urma celor 22 de accidente, trei persoane au decedat, două au fost rănite grav și 17 rănite ușor. În alte cinci accidente au fost implicate motociclete și vehicule de tip ATV și trotinetă electrică.

 

În acest an polițiștii din Caraș-Severin au desfășurat 50 de acțiuni punctuale pe linia verificării respectării normelor legale de către aceste categorii de participanți la trafic, în cadrul cărora au fost aplicate peste 500 de sancțiuni contravenționale, cele mai multe în cazul bicicliștilor.

 

Poliţiştii reamintesc câteva dintre prevederile legale pentru siguranța circulației conducătorilor de biciclete și mopede:

 

  • Este interzis ca acești participanți la trafic să circule fără ca vehiculul să fie prevăzut cu dispozitiv de frânare eficace, sistem adecvat, funcțional de direcție, sistem de avertizare sonoră și trebuie ca vehiculul să fie echipat corespunzător pe timp de noapte sau de vizibilitate redusă.

 

  • Este interzis să circule sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive.

 

  • Este interzis să circule fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii și până în zori sau în condiții de vizibilitate redusă.

 

  • Este interzis să circule pe partea carosabilă în aceeași direcție de mers, dacă există acostament practicabil.

 

  • Este interzis pentru conducătorul de bicicletă să transporte o altă persoană, cu excepția copilului de până la şapte ani, care poate fi transportat pe bicicletă de un adult, doar dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau are montat un dispozitiv omologat.

 

  • Conducătorii de biciclete și trotinete electrice care circulă pe drumurile publice sunt obligați să aibă asupra lor actul de identitate.

 

  • Pentru a conduce un moped pe drumurile publice, conducătorul acestuia trebuie să aibă cel puțin 16 ani. În cazul bicicletei sau trotinetei electrice, vârsta este de cel puțin 14 ani.

 

  • Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, când se deplasează pe partea carosabilă.

 

  • Se interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice.

 

Sursă foto-simbol: dreamstime.com

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite