Un obiectiv turistic abandonat și neîntreținut din Băile Herculane va fi reamenajat cu ajutorul studenţilor

 

Studenții la arhitectură, peisagistică și amenajări interioare sunt aşteptaţi cu idei şi soluţii pentru revitalizarea Promenadei și a Izvorului Conteselor din staţiunea Băile Herculane.

 

Asociaţa Locus a lansat Baia de Arhitectură, ediţia a VII-a – apel de idei și soluții pentru revitalizarea Promenadei și a Izvorului Conteselor, unul dintre obiectivele turistice importante ale staţiunii Băile Herculane. Studenții la arhitectură, peisagistică și amenajări interioare sunt aşteptaţi până pe 10 martie, ora 20.00, cu proiecte de amenajare urbană și peisageră pentru Băile Herculane, pentru a pune în valoare un loc cu o poveste fascinantă, înconjurat de peisaje naturale spectaculoase – Promenada și Izvorul Conteselor. Potrivit temei concursului, noua amenajare trebuie să includă: un punct de observație și belvedere; o platformă din lemn de 15 mp, destinată evenimentelor culturale, yoga și activităților recreative; locuri de stat.

 

Zona vizată pentru a fi amenajată se află între centrul nou UGSR și centrul istoric al staţiunii Băile Herculane, traversează o pădure, iar la finalul promenadei se regăsește un izvor, ce poartă numele de Izvorul Conteselor. „Promenada are o lungime de 300 de metri și este un artefact important atât pentru cultura locală, cât și pentru activitățile turistice ale stațiunii. Promenada Conteselor este în arie de protecție și face parte din cadrul unei amenajări de ansamblu, iar propunerile vor ține cont de cadrul natural. Aleea de promenadă există în istoria locului, aceasta fiind atestată istoric inclusiv prin intermediul cărților poștale din secolul XIX, scrieri și planuri istorice. În prezent, se poate identifica vechiul traseu definit ca un spațiu în așteptare, abandonat și neîntreținut, fiind necesare lucrări de reinterpretare și punere în valoare”, explică reprezentanţii Asociaţiei Locus.

 

 

În paralel cu lucrările din proiect vor fi executate şi alte intervenţii, cum ar fi: igienizarea și ecologizarea promenadei; reparații ale zidurilor de sprijin din piatră de pe parcursul promenadei; decolmatarea izvorului şi amenajarea spațiului verde din jurul izvorului.

 

Baia de Arhitectură este un proiect organizat de Asociația Locus şi susținut de Ordinul Arhitecților din România, din timbrul arhitecturii și The King’s Foundation, având ca parteneri principali Primăria și Consiliul Local Băile Herculane și ca parteneri Ordinul Arhitecților din România Filiala Timiș, Direcția Județeană pentru Cultură Caraș-Severin și Rothoblaas România.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available