175 de apeluri în numai două ore au fost înregistrate în dispeceratul integrat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic”, aseară, în urma vântului puternic și a precipitațiilor abundente înregistrate într-un timp foarte scurt. Cea mai gravă situație a fost în municipiul Reșița, dar pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru înlăturarea efectelor negative produse de furtună și în alte localități din județ.
Cele mai multe situații s-au înregistrat în municipiul Reșița, unde pompierii au intervenit pentru degajarea mai multor copaci căzuți pe carosabil pe DN 58B, la ieșirea din Reșița spre Caransebeș, unde traficul rutier a fost blocat timp de două ore. De asemenea, s-a intervenit pentru degajarea mai multor copaci căzuți pe carosabil, acoperișuri, precum și pentru degajarea copacilor căzuți pe autoturisme de pe aproximativ 20 de străzi. Din păcate, au existat și victime, pe strada Zadei din municipiu două persoane fiind surprinse sub acoperișul unui bloc prăbușit de vântul puternic. Cele două persoane au fost rănite, fiind transportate la spital pentru îngrijiri medicale.
La datorie au fost și jandarmii cărășeni, după cum ne-a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi, Marius Săndulescu: „Aseară, jandarmii cărășeni au fost alături de colegii pompieri în sprijinul cetățenilor care au fost afectați în urma vijeliei care a avut loc în municipiul Reșița. Echipajele noastre au intervenit pentru scoaterea de sub arborii căzuți a două autoturisme surprinse în trafic, în care se aflau mai multe persoane. Pasagerii nu au avut nevoie de îngrijiri medicale. Împreună, au intervenit pentru a degaja arborii căzuți pe partea carosabilă, pe o distanță de aproximativ 500 de m, la intrarea în municipiul Reșița. De asemenea, jandarmii alături de pompieri au intervenit și pentru a înlătura, de pe partea carasosabilă, bucățile de acoperiș căzute de pe un bloc situat pe Bulevardul Republicii”.
De asemenea, echipe de intervenție din cadrul Primăriei Reșița s-au aflat și încă se mai află pe teren, pentru a interveni în zonele afectate de vijelie. De la primarul Ioan Popa aflăm, printre altele, că drumul spre lacul Secu este blocat de stâlpi de curent căzuți pe carosabil.
„Sunt 12 ore de la tornada de azi-noapte, de 12 ore colegii mei sunt mobilizați în teren. Eliberează carosabilul de copaci căzuți, verifică blocurile de unde acoperișurile au fost smulse de vânt, pun în siguranță zonele cu risc și evaluează pagubele.
Se intervine simultan în mai multe zone ale orașului cu toate efectivele disponibile, forță umană și utilaje. Rog pe această cale cetățenii să sprijine eforturile noastre în situațiile în care acest lucru este posibil.
Mai multe drumuri au fost deblocate pe parcursul nopții iar acum traficul de desfășoară normal. Doar drumul spre lacul Secu este încă blocat din cauza căderii pe carosabil a mai mult stâlpi de înaltă tensiune. Aici se va interveni împreună cu echipa ENEL pentru eliberarea carosabilului.
Grădina Zoologică este închisă până marți pentru a nu pune în pericol siguranța vizitatorilor. Aceasta se va redeschide după ce perimetrul va fi verificat și pus în siguranță.
Mulțumim pompierilor militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență «SEMENIC» pentru mobilizarea exemplară și pentru sprijinul acordat pe tot parcursul acestei perioade grele.
O să revenim cu un bilanț actualizat.”, transmite primarul Reșiței, Ioan Popa.
În ceea ce privește celelalte zone din județ, pompierii au fost solicitați și în localitățile Zăvoi și Băile Herculane pentru degajarea copacilor de pe carosabil, precum și a unui acoperiș care era în pericol de cădere. În orașul Bocșa, pompierii militari, împreună cu cei voluntari, au acționat pentru stingerea unui incendiu la un stâlp electric. De asemenea, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ezeriș a acționat pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil, pe DN 58A, între Ezeriș și Fârliug. O situație deosebită a fost semnalată în dreptul Insulei Ostrov, unde două persoane au fost surprinse de furtună pe Dunăre și au fost recuperate ulterior de Poliția de Frontieră.
„În misiunile din cursul nopții au fost angrenați aproximativ 70 de militari cu 17 autospeciale din cadrul celor patru subunități de intervenție ale inspectoratului nostru. Au fost soluționate o mare parte din solicitări, acțiunile pentru înlăturarea efectelor produse de furtună urmând să fie continuate și în cursul zilei de sâmbătă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic”, Iulia Rusan.
UPDATE – ora 15.05
ISU „Semenic” a transmis un bilanț al intervențiilor din cursul acestei zile: „Pentru înlăturarea efectelor produse în urma fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii cărășeni au fost solicitați să intervină, în intervalul orar 05:40 – 13:00, pentru următoarele misiuni: 14 solicitări pentru degajare acoperișuri și elemente de acoperiș afectate în Reșița și Fârliug; 1 solicitare pentru degajare elemente de construcții, în urma cărora au rămas persoane blocate într-o locuință din Reșița; 9 solicitări pentru degajare copaci căzuți pe carosabil, pe fire de curent și pe 3 autoturisme în Reșița; 1 solicitare pentru degajarea unui acoperiș căzut în Bocșa, unde a acționat Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Bocșa; 1 solicitare pentru degajare copac care se află în pericol de cădere pe o casă, în localitatea Șusca, comuna Pojejena; intervine Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Pojejena. Pentru gestionarea situațiilor de urgență, acționează 33 de militari cu 15 autospeciale de intervenție din cadrul Detașamentului Reșița, Secției Oravița și Punctului de Lucru Băile Herculane”.
Sursă foto: Primăria Reșița