Vizită de rămas-bun. „Mandatul meu se încheie, dar mergem pe același drum împreună”

 

Aflat la final de mandat, consulul general al Republicii Serbia la Timișoara, Vladan Tadić, a efectuat astăzi, 3 august, o vizită protocolară în Caraş-Severin, în cadrul căreia s-a întâlnit cu prefectul Ioan Dragomir, preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, şi viceprimarul municipiului Reşiţa, Adrian Dacica.

 

Vizita la Reşiţa a consulului general al Republicii Serbia la Timișoara, Vladan Tadić, a fost una protocolară, de rămas-bun, fiind prilejuită de încheierea mandatului său. În cadrul întâlnirii pe care a avut-o la Instituţia Prefectului, Excelența Sa a prezentat un scurt bilanț al activității sale, subliniind buna colaborare pe care a avut-o pe parcursul celor șase ani de mandat cu autoritățile din Caraş-Severin.

 

„Deși este o vizită de rămas-bun, această întâlnire este și un prilej de intensificare a relațiilor de cooperare dintre România și Serbia, dar mai ales între județul Caraș-Severin și regiunile vecine din Serbia, care derulează împreună proiecte și inițiative. Pe durata mandatului meu, consider că am avut o colaborare excelentă cu Instituția Prefectului, autoritățile județene, cu multe dintre primăriile din județul dumneavoastră, mai ales cele din zona Clisurii Dunării, unde trăiesc cei mai mulți etnici sârbi. Consulatul Serbiei s-a străduit să extindă cooperarea pe plan cultural, economic, dar și în ceea ce privește încheierea de parteneriate, cu ale căror rezultate putem să ne mândrim pentru că s-au concretizat în implementarea de proiecte comune”, a spus Vladan Tadić, consulul general al Republicii Serbia la Timișoara.

 

 

În cadrul întâlnirii, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a subliniat buna colaborare care există între județul Caraș-Severin și municipalități din Republica Serbia, colaborare care se reflectă în numărul mare de proiecte transfrontaliere care au  fost și sunt implementate de cele două țări, România și Republica Serbia.

 

La rândul său, prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir, a vorbit despre demersul autorităților locale de la malul Dunării de a construi un pod peste fluviu, precum și despre acordul de înfrățire semnat între Primăria Coronini și Primăria Golubac: „Toți primarii de la Socol până la Berzasca își doresc un pod peste Dunăre, iar inițiativa lor este încurajată și la nivel județean. Ne-am bucura dacă într-adevăr s-ar materializa această idee frumoasă și ne punem speranțele în demersurile pe care le fac în acest sens autoritățile locale de pe ambele maluri ale Dunării”.

 

Și consulul general Vladan Tadić s-a declarat încântat de inițiativa recentă a primarilor din localitățile aflate în zona Clisurii Dunării de a semna o inițiativă comună pentru construirea unui pod peste Dunăre. „Mandatul meu se încheie, dar mergem pe același drum împreună”, a concluzionat acesta.

 

În județul nostru trăiesc aproape 3.500 de etnici sârbi, cei mai mulți în localitățile Moldova Nouă, Pojejena, Socol, Berzasca și Reșița. În ceea ce privește învățământul, la nivelul anului școlar 2022 – 2023 au funcționat zece grupe de grădiniță și două clase de nivel primar cu predare în limbă sârbă. Conform datelor preluate de la Oficiul Registrului Comerţului Judeţului Caraş-Severin, la finele anului 2022 erau înregistrate 62 de firme cu capital sârb.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite