Zeci de mii de brazi puși în vânzare de Romsilva, niciunul în Caraș-Severin

 

70% dintre pomii de Crăciun – brazi, molizi sau alte specii de rășinoase – scoși la vânzare în acest sezon de Regia Națională a Pădurilor Romsilva provin din pepinierele ocoalelor silvice. Și în Caraș-Severin au fost înființate culturi specializate, însă, deocamdată, brazii nu au atins nivelul optim pentru recoltare.

 

În ultimii zece ani, Direcția Silvică din Caraș-Severin a redus numărul pomilor de Crăciun recoltați din pădurile pe care le administrează și, implicit, al celor comercializați, de la peste 3.000, la numai câteva sute. Anul acesta, singurii care vor beneficia de brazi autohtoni, din pădurile Romsilva, vor fi angajații instituției. „Direcția Silvică a redus progresiv în ultimii ani numărul pomilor de Crăciun recoltați din fondul forestier administrat, scăzând astfel presiunea asupra arboretelor tinere și încurajând dezvoltarea normală a acestora prin promovarea exemplarelor de viitor, motiv pentru care anul acesta nu vom pune în vânzare pomi de Crăciun. Pentru asigurarea drepturilor angajaților unității se vor recolta maxim 100 de pomi la Ocoalele Silvice Berzasca și Bozovici. Pentru anii viitori, am pregătit culturi specializate de pomi de Crăciun care, în funcție de evoluția creșterilor, vor fi recoltați și puși în piață la momentul oportun”, informează purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Caraș-Severin, Dan Câmpan.

 

La nivel național, Regia Națională a Pădurilor Romsilva a scos la vânzare 33.996 de pomi de Crăciun – 22.551 din specia brad și 11.445 din specia molid sau alte rășinoase. „Din totalul pomilor de Crăciun oferiți la vânzare în acest an, 70% din Pomi de Crăciun, respectiv 23.926 bucăți, provin din culturile specializate din pepinierele silvice ale Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, în timp ce 10.070 provin din lucrări silvice autorizate, în urma cărora se extrag exemplarele din regenerările naturale unde există o densitate excesivă”, precizează reprezentanții Romsilva.

 

Prețurile de comercializare pornesc de la 15 lei pentru un molid de până la 1,3 metri și ajung la 35 de lei pentru brazi cu înălțimea între 2 și 3 metri. Pentru pomii de Crăciun vânduți de unitățile din subordinea Romsilva în piețe sau alte locuri amenajate, la aceste prețuri se adaugă și costurile de transport, manipulare și depozitare.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite