Organizații de mediu din 24 de state europene celebrează, în perioada 18-24 septembrie, printr-o serie de evenimente, Zilele Centurii Verzi Europene.
Acțiunile sunt desfășurate pentru sărbătorirea diversității biologice și a moștenirii culturale reprezentate de peisajele impresionante ce se regăsesc de-a lungul fostei Cortine de Fier, informează Bogdan Bădescu, președintele Asociației Speologice Exploratorii din Reșița, care implementează acest proiect în Caraș-Severin cu sprijinul European Green Belt Association e.V., organizație ai cărei membri sunt și „exploratorii” din Banatul Montan. „Scopul principal al evenimentului Zilele Centurii Verzi Europene este de a crește gradul de conștientizare și cunoștințele publicului cu privire la inițiativa europeană a centurii verzi și obiectivele sale, precum și de a îmbunătăți schimburile și cooperarea transfrontalieră”, spune Bogdan Bădescu.
Cu acest prilej, în perioada 20-22 septembrie, la Centrul de Educație Cărbunari al A.S. Exploratorii va fi organizată o conferință cu tema „Ecosisteme terestre, subterane și acvatice vulnerabile”. „Vom organiza un tur ghidat la mai multe obiective din Parcul Natural Porțile de Fier, ocazie cu care vom exemplifica vulnerabilitățile și oportunitățile de dezvoltare turistică a mediului carstic, a peșterilor din Clisura Dunării. În cadrul conferinței și aplicației în teren vom avea ca obiectiv identificarea factorilor de degradare a moștenirii naturale din zona EGB România cu focus pe zona și acviferele carstice, identificarea factorilor de degradare a moștenirii culturale din zona EGB România cu focus pe monumentele istorice, situri arheologice și peșteri cu urme de locuire umană străveche.”, transmit organizatorii.
Tot în aceste zile, în colaborare cu Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” Moldova Nouă și Asociația Euroland Banat, Asociația Exploratorii va organiza pentru elevii unității de învățământ din Moldova Nouă o expoziție de fotografie având ca tematică mediul carstic.
Iniţiativa Centura Verde a Europei uneşte 24 de ţări şi este coloana vertebrală a reţelei ecologice paneuropene reprezentând o contribuţie semnificativă la infrastructura verde a Europei. Este un simbol al cooperării transfrontaliere şi o moştenire naturală şi culturală pentru întregul continent. Importanţa coridorului ecologic este redată prin cele 40 de parcuri naţionale situate de-a lungul Centurii Verzi, cele peste 3.200 de arii naturale protejate ce se găsesc în aşa-zisele zone-tampon situate în cuprinsul celor aproximativ 50 km desfăşuraţi de fiecare parte a Centurii Verzi şi care traversează aproape toate regiunile biogeografice europene.